Trebuie upgrade la Wi-Fi 6?

Cel mai recent standard wireless, 802.11ax (a.k.a. Wi-Fi 6), este pe cale să fie ratificat de IEEE și oferă potențialul de îmbunătățiri semnificative față de orice actual Wi-Fi. Deci, toți ar trebui să să-și modernizeze infrastructura wireless? Răspunsul nu este chiar simplu. Mai întâi, merită analizate beneficiile care ar putea fi oferite.

Wi-Fi 6 promite viteze de până la 4 ori mai mari decât standardele anterioare. Pe lângă creșterea capacității, Wi-Fi 6 permite și conectarea mai multor dispozitive la fiecare Access Point. Acest lucru este important pentru implementările Internet of Things (IoT) – crește exponențial numărul de dispozitive conectate.

În cele din urmă, poate îmbunătăți eficiența bateriei dispozitivelor – smartphone, tablete etc. când se conectează la rețele wireless.

Înainte de implementarea Wi-Fi 6

Odată cu creșterea semnificativă a vitezei, apar provocările pentru o rețea stabilă și fiabilă. De exemplu, cu debite de peste 1 Gbps per punct de acces, apare riscul unor blocaje pe legăturile AP-ului care îl conectează la rețea. Fără actualizarea legăturilor existente, fie la multi-gigabit (2,5 Gbps/5 Gbps), fie folosind mai multe legături de 1 Gbps, atunci unele dintre beneficiile Wi-Fi 6 se vor pierde.

Chiar și alimentarea punctelor de acces prin Power over Ethernet (PoE) necesită o analiză atentă. Punctele de acces cu fluxuri de până la 8×8 au cerințe de putere crescute, astfel încât PoE+ (30W per port) devine minim. Înainte orice implementare Wi-Fi 6, sunt esențiale planuri detaliate de distribuție a energiei PoE.

Mai este și vechea problemă cu noile standarde Wi-Fi – oferă furnizorii o versiune pre-standard cu probleme de compatibilitate în continuare? Trebuie verificat în detaliu compatibilitatea caracteristicilor; nu toate produsele Wi-Fi 6 sunt la fel.

Citeste si...  Șeful Mercedes: Costurile pentru producţia de vehicule electrice vor rămâne mai mari decât ale celor cu motoare cu ardere internă, “în viitorul previzibil”

Sunt alternative la Wi-Fi 6?

Fără îndoială, Wi-Fi 6 are funcții – potențial – puternice. Pe lângă o infrastructură LAN cu vitezele și cerințele de putere pentru o actualizare fezabilă, mai este ceva de luat în considerare: vor putea dispozitivele care se conectează la rețea să folosească performanța crescută?

Dacă portofoliul de laptopuri/tablete/smartphone-uri/dispozitive IoT nu este nou (sfârșitul 2019), atunci nu va accepta Wi-Fi 6. Chiar și atunci, multe dispozitive de top nu sunt certificate de Wi-Fi Alivanca ca „Will-Fi 6 redă”. Vor lucra în noua infrastructură, dar cu performanțe reduse.

Deci, merită investit în web-Fi 6 dacă niciunul dintre dispozitivele client nu profită la maximum? 

Asta nu înseamnă nu că trebuie un plan „Will-Fi 6”. Punerea în aplicare a infrastructurii LAN pentru a permite upgrade-uri pentru punctele de acces la momentul potrivit organizației este complet logic. Există avantaje considerabile pentru actualizarea la momentul potrivit.

De asemenea, merită evaluate opțiunile web-Fi 5 care pot oferi tot ce este nevoie de la o infrastructură wireless la o fracțiune din costul Will-Fi 6, fără upgrade semnificativ.

Soluția Hybrid Wireless Allied Telesis poate oferi roaming fără întreruperi și randamente mari printr-o combinație de Channel Blanket și tehnologie bazată pe celule – cu o gamă de instrumente de automatizare pentru a îmbunătăți performanța rețelei și a reduce costurile de gestionare.

Cum decid?

Sfaturile sunt simple:

  • Evaluează ce câștigi de la Wi-Fi 6 (inclusiv când)
  • Dacă este logică schimbarea în următoarele 6-12 luni, trebuie să înceapă planificarea actualizării infrastructurii LAN –  mai mult, și corectă. Fără grabă în implementarea punctelor de acces, presupunând că vor rezolva problemele Wi-Fi!
  • Dacă afacerea nu necesită Wi-Fi 6 momentan, nu trebuie renunțat la opțiuni care pot oferi o soluție robustă până când actualizarea wireless are mai mult sens.
Citeste si...  Tesla majorează în China prețul celor mai scumpe modele cu aproape 3.000 de dolari

Cautimasina.ro