Ziua de Sfântul Ilie, în Slatina de altădată: Mare sărbătoare a cojocarilor, o breaslă care a contribuit la dezvoltarea oraşului

În Slatina de altădată, era mare sărbătoare a cojocarilor, Sfântul Ilie fiind patronul spiritual al breslei cojocarilor, notează pe pagina sa de Facebook istoricul Aurelia Grosu.

Ce făceau cojocarii slătineni în ziua de prăznuire a Sf. Ilie?

„Dis de dimineață îmbrăcați în straiele cele bune mergeau la biserica Sf. Treime de pe Lipscani, aflată în grija meșteșugarilor și a negustorilor.

La sfârșitul slujbei făceau o donație bisericii și împărțeau haine și mâncare celor săraci.

Apoi mergeau in casa unui cojocar, mândru de cinstea care i s-a făcut, pentru a discuta starea breslei și modul în care să folosească veniturile, îndreptate de obicei spre folosul orașului și al comunității.  După care, urma o masă imbelșugată”, scrie istoricul slătinean.

Cojocarii slătineni se bucurau de mare faimă și reprezentau un model de organizare și iscusință a meșteșugului.

Primul hotel din Slatina îl datorăm cojocarului Marin Jianu care îl donează Primăriei în anul 1890. Hotelul Carol, după numele antreprenorului Carol Zoller,  a suferit mari transformări și ne este greu să îl identificăm în fosta clădire a Judecătoriei Slatina.

„În vecinătatea Hotelului Carol, aveau case doi cojocari vestiti: Florea Gheorghe și Bălan Vâlceleanu,  pe cealaltă parte străzii Lipscani. Casele există și astăzi. Încă!”, mai notează Aurelia Grosu.

CITEŞTE ŞI:

Cum se desfăşura secerişul, acum 100 de ani (FOTO)

Citeste si...  Grevă generală în educaţie, luni nu se fac ore. Profesorii au respins oferta Guvernului
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată