Zelenski crede că i-ar trebui 300 de tancuri moderne pentru a respinge ofensiva plănuită de Rusia, probabil la primăvară

„Indecizia” Occidentului de a trimite rapid armament greu Ucrainei „ucide și mai mulți dintre oamenii noștri” – a avertizat consilierul preşedintelui Volodomir Zelenski.

Berlinul nu a luat încă o decizie privind livrarea tancurilor de fabricație germană Leopard. Însă atât Polonia cât şi țările baltice cer Germaniei să fie de acord măcar cu trimiterea tancurilor Leopard deținute de alte state europene.

La începutul săptămânii, Statele Unite au anunțat că vor trimite sute de vehicule blindate Bradley și Striker în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Dar nu și cele mai bune tancuri american, Abrams, pentru că sunt costisitoare, folosesc un anume tip de combustibil, și sunt greu de întreținut.

Volodomir Zelenski: ”Sute de mulțumiri nu sunt sute de tancuri. Noi toți putem folosi mii de cuvinte în discuții, dar eu nu pot să trimit pe front cuvinte în locul tunurilor care sunt necesare împotriva artileriei rusești”.

Cel puțin în anunțurile publice, Berlinul nu a decis încă dacă trimite în Ucaina puternicele sale tancuri de luptă Leopard 2, sau dacă va permite altor țări europene, care dețin astfel de tancuri, să le livreze Kievului.

Peste 2.000 de astfel de tancuri de fabricație germană se află în diferite țări europene. Polonia, Danemarca și Finlanda sunt gata să livreze Ucrainei unele dintre tancurile Leopard pe care le dețin, însă Berlinul are drept de veto în această privință.

Marea Britanie este prima țară care s-a angajat să livreze Ucrainei tancuri moderne, Chalanger 2. Însă poate furniza doar 14.

Un T-72 sovietic, relicvă din alte timpuri, huruie prin pădure, aproape de linia celui mai fierbinte front – la Bahmut, în est..

Citeste si...  Lovitură dură pentru Putin. Avionul radar rusesc A-50 Mainstay, doborât de ucraineni în Marea Neagră

Militar: ”Acesta, ce avem noi, este un tanc stupid. Doar un lansator de rachete, făcut acum multă, multă vreme. Nu poate fi o amenințare reală”.

Iar linia de contact dintre forțele combatante se întinde pe sute de kilometri.

Reporter, Bahmut: ”Suntem chiar la marginea orașului Bahmut. La vreo doi kilometri în direcția aceea, sunt rușii Nu prea departe. Nu vă putem arăta linia orizontului, pentru că trebuie să rămânem ascunși în tranșee, pe aceste poziții apărate de ucraineni. Ei sunt îngrijorați că fără mai multă tehnică militră modernă, primtă rapid de la aliați, nu vor reuși să mențină aceste poziții”.

Președintele Zelenski crede că i-ar trebui 300 de tancuri moderne pentru a respinge ofensiva majoră plănuită de Rusia, probabil la primăvară.

Militar: ”E o mare motivație pentru infanterie când au tancurile aproape. Au un moral mai ridicat. Simt mai puțină teamă. Cu tancuri Leopard și Chalanger, când vom da asaltul, vom fi de neoprit”.

Șeful Wagner, scrisoare către Casa Albă

Pe de altă parte, Evgheni Prigojin, finanțatorul și șeful mercenarilor Wagner, a trimis o scurtă scrisoare către Casa Albă, solicitând precizări despre crimele de care este acuzată compania militară privată, care luptă pe fronturile din Donbas, inclusiv la Bahmut.

Washingtonul a anunțat și că va impune noi sancțiuni grupului Wagner.

John Kirby, purtător de cuvânt Casa Albă: ”Wagner este o organizație militară trans-națională, care comite atrocități pe scară largă și abuzuri împotriva drepturilor omului”.

Grupul Wagner este faimos pentru brutalitate, dar și pentru că recrutează, masiv, condamnați pentru infracțiuni grave, inclusiv crime din închisorile rusești.

Potrivit Washingtonului, în Ucraina s-ar afla în jur de 50.000 de mercenari Wagner.

Citeste si...  Zelenski: „Nu există altă soluţie” decât trimiterea de tancuri grele în Ucraina

Între timp, la Kiev au avut loc funeraliile ministrului de interne şi celorlați funcţionari ai ministerului care au murit după ce elicopterul care îi transporta s-a prăbuşit în apropierea unei grădiniţe, într-o suburbie a Kievului.

Preşedintele Zelenski şi soţia au luat parte la funeralii. 14 oameni, printre care un copil, dar şi ministrul de Interne şi alţi oficiali, au murit în tragedie.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img