Washington Post: SUA ar trebui să acorde Ucrainei câteva tancuri Abrams pentru a diminua influența Germaniei și pentru a depăși blocada privind blindatele Leopard

Potrivit publicației Washington Post, SUA ar trebui să ofere Ucrainei câteva tancuri Abrams pentru a pune capăt discuției cu Germania și pentru a debloca situația blindatelor Leopard.

Cu 11 luni în urmă, Vladimir Putin a început invazia în Ucraina, nu numai având încredere că va avea controlul rapid asupra țării, dar și presupunând că coaliția occidentală era prea slăbită si disfuncțională pentru a se uni împotriva lui.

Expectațiile că o altă întâlnire în stilul Ramstein al Aliaților Ucrainei ar avea un rezultat diferit s-au dovedit a fi complet greșite, până când Germania a refuzat aprobarea transferului Kievului de tancuri de luptă, provocând prima crăpătură serioasă în ceea ce fusese un front NATO solid, conform articolului publicat de Washington Post.

Este important să remediem această fisură cât mai curând posibil. Dacă nu o facem, conducătorul de la Kremlin va profita cu siguranță de această oportunitate, folosindu-o nu numai pe câmpul de luptă, ci și în războiul paralel al opiniei publice europene.

Măsurile sancționare occidentale împotriva Federației Ruse, care vor afecta în mod inevitabil economia și furnizarea de arme de inaltă tehnologie, au fost însoțite de asistența militară acordată Ucrainei și a contribuit semnificativ la menținerea capacității acesteia de a rezista trupelor ruse, care erau în număr mai mare. Germania a furnizat Ucrainei mai mult ajutor militar decât orice altă țară, în afară de Statele Unite și Marea Britanie.

Schimbările și angajamentele germane arată o schimbare semnificativă a politcii Berlinului, care a urmat imediat invazia rusească. Cancelarul Olaf Scholz, care a promovat parteneriatul economic și interdependența cu Moscova, datorită gândirii că o astfel de politică ar face războiul in Europa imposibil, și-a schimbat brusc atitudinea. El a anunțat o majorare pe termen lung a cheltuielilor militare germane și a spus că Berlinul va fi alături de aliații NATO in lupta impotriva războiului neprovocat de agresiune.

Citeste si...  Operațiune SUA în Marea Roșie împotriva Houthi. 4 drone care vizau o navă de război U.S, distruse

Scholz este conștient că amenințarea existențială la adresa ordinii occidentale a fost reprezentată de acțiunea indrăzneață a lui Putin asupra Ucrainei. El a înțeles că dorința Ucrainei de a fi o națiune europeană democratică, tolerantă și modernă era singurul „păcat” al acestora.

Reactia cancelarului Scholz la provocarile politice

Cu toate acestea, reacția guvernului de coaliție german și a publicului său nu a fost întru totul pozitivă. Conform sondajelor, sprijinul german pentru Ucraina rămâne în general relativ înalt, chiar și dacă e mai mic decât în alte țări occidentale, însă opțiunea de a trimite tancuri de luptă în Ucraina a fost destul de divizată.

Ucraina are nevoie de cel mai bun tanc de luptă disponibil, iar tancurile Leopard 2 germane, care sunt în număr mai mare decât cele Challenger 2 din Marea Britanie și care se găsesc în arsenalul NATO din întreaga Europă, sunt cea mai bună opțiune. Aceste tancuri sunt mai potrivite pentru terenul și capacitățile de întreținere ale Ucrainei decât cel mai avansat tanc de luptă principal M1 Abrams din America.

Vestul Europei s-a arătat dispus să furnizeze Ucrainei cu tancuri Leopard, inclusiv țările NATO Polonia și Danemarca, plus Finlanda, care a dorit să se alăture Alianței. Însă, livrările trebuie să treacă mai întâi de cenzura Germaniei, care are dreptul de a refuza contractele de vânzare de armament.

Scholz a renunțat la o strategie bine planificată din cauza presiunii opoziției unor aliați politici și a unor grupuri din electoratul german, ceea ce poate fi considerat o greșeală.

Berlinul a sugerat că ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina dacă președintele SUA, Joe Biden, oferă primul pas și asigură „acoperire politică” prin expedierea unor tancuri Abrams produse în SUA la Kiev. Washingtonul continuă să fie rezervat în această privință, susținând că Abrams-ul, cu nevoile sale ridicate de combustibil și întreținere, nu se potrivește terenului ucrainean și capacităților Ucrainei. Acest lucru se poate dovedi a fi o evaluare tehnică corectă.

Citeste si...  Fukuyama nu mai crede în sfârșitul istoriei

Biden are responsabilitatea de a încerca să rezolve problema.

Totuși, dacă trimiterea câtorva tancuri Abrams este cheia pentru a ieși din impasul asupra unui transport mai mare de tancuri Leopard, președintele Biden ar trebui să dea aprobarea sa. El trebuie să facă acest lucru nu numai pentru a-și spori arsenalul Ucrainei într-un moment esențial al războiului, ci și pentru a păstra hotărârea și unitatea occidentală în fața celei mai grave amenințări din ultimile decenii.

Lupta existențială purtată de Ucraina, în timp ce numărul de tancuri sovietice deținute se diminuează pe măsură ce conflictul se prelungește, reprezintă și un test pentru Europa și o încălcare a principiului cel mai important al sistemului occidental: inacceptabilitatea războaielor agresive neprovocate.

Un singur tanc nu va câștiga această bătălie. Ucraina are nevoie, de asemenea, de o mulțime de vehicule de luptă ușoare, transportoare blindate de trupe, obuziere, sisteme antiaeriene moderne și o reîmprospătare constantă cu muniții de artilerie.

Cu toate acestea, comandantul superior militar al Ucrainei a menționat că Ucraina are nevoie de 300 de tancuri de luptă fabricate in Occident, care ar fi o componentă formidabilă in capacitatea Kievului de a-și menține teritoriul și de a-i alunga pe ruși din teritoriul ilegal ocupat.

Moscova se pregătește să lanseze o ofensivă majoră de primăvară în următoarele două luni și Ucraina se pregătește să facă același lucru. Nu doar supraviețuirea Ucrainei este în joc, ci și capacitatea Washingtonului și Berlinului de a acționa și gândi clar. Nehotărârea Germaniei reprezintă o amenințare critică pentru unitatea occidentală, iar lui Biden nu îi va fi permis să stea cu mâinile încrucișate în fața acestei provocări.

Citeste si...  Percheziții într-un caz de proxenetism: mire luat la audieri cu tot cu Mercedes

Cautimasina.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole

spot_img