Vremea extremă devine „normală”: Ne vom confrunta cu tot mai multe fenomene meteorologice extreme

Ploi torențiale, inundații și secete – de la începutul secolului, circulația apei în natură s-a accelerat în mod evident. Ciclul apei în natură s-a schimbat în anii 2002-21. Pe scurt: unele părți ale lumii au fost afectate de secetă, iar altele de ploi abundente și inundații.

Fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai puternice reprezintă unul dintre cele mai clare simptome ale încălzirii globale, alături de creșterea nivelului oceanelor.

Dacă încălzirea globală continuă – și nu există niciun indiciu că va dispărea în mod miraculos (emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de civilizația noastră sunt în continuare în creștere) – ne vom confrunta cu tot mai multe fenomene meteorologice extreme.

Potrivit profesorului Zbigniew Kundzewicz, climatolog și hidrolog de la Universitatea de Științe ale Vieții din Poznań, „vechile extreme au devenit noua noastră normă. Iar în viitor, ne așteaptă extreme și mai mari.

Sursa: Gazeta Wyborcza, Polonia

Citeste si...  Hidrogenul și borul, combustibili curați și ieftini în viitor? 

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img