Achiziție mașină
Când te-ai hotărât să-ți cumperi o mașină trebuie să ai un plan. Sunt trei întrebări principale la care trebuie să-ți răspunzi, urmând apoi să decizi ce mașină vei cumpăra.
1. Ce faci cu mașina?
Poți să îți cumperi o mașină pentru familie, pentru ieșiri în natură, pentru a o folosi în activități zilnice legate de serviciu sau pentru naveta între două localități. Evident că sunt zeci, dacă nu chiar sute de variante de autoturisme. De exemplu, dacă vrei o mașină pentru familie, este bine să iei în calcul un break. Oferă mult spațiu de care vei avea nevoie. Dacă vrei să faci livrări într-un oraș, poate că este mai potrivită o mașină mică, cu două locuri, sau o mașină electrică de mici dimensiuni (asta dacă ai condiții de încărcare). Pentru ieșiri în natură (pescuit, camping), vei avea nevoie de un 4×4, iar pentru navetă de o mașină sigură, economică și fiabilă. De aceea este important ca într-o primă fază să ai stabilit clar ce vei face cu mașina.
2. Bugetul de achiziție
O mașină poate costa 2.000 de euro dar și 100.000 de euro. Evident, la 2.000 de euro nu vei avea prea multe opțiuni sau pretenții, dar sunt români care au acest buget și reușesc să-și cumpere o mașină mai veche, funcțională, cu care să se deplaseze în zone adiacente orașelor. Trebuie reținut însă că o mașină mai veche prezintă un risc mai mare de a se strica.
O mașină de familie, mai sigură, poate costa în 2024 10.000 de euro dacă vorbim de un autoturism second hand și de la 20.000 de euro unul nou. Asta pentru că, din păcate, după pandemie prețurile mașinilor noi au crescut semnificativ. Creșterea a tras în sus și prețurile mașinilor de mâna a doua, o opțiune interesantă pentru mulți români, dar care prezintă totuși un risc semnificativ: pot interveni defecțiuni și nu prea există garanții.
Din acest motiv ajungem la a treia întrebare la care trebuie să-ți răspunzi.
3. Bugetul de întreținere și exploatare
Dacă vorbim de mașini de mâna a doua, este evident că bugetul de întreținere trebuie să fie ceva mai mare decât în cazul mașinilor noi. Oricând pot apărea defecțiuni – chiar majore – care pot genera cheltuieli de ordinul sutelor sau chiar miilor de euro. Așa că acest aspect ar trebui să fie un factor decisiv în achiziția mașinii. Apoi, cheltuielie de exploatare – consum de carburant, revizii periodice, taxe locale, asigurări – sunt foarte importante. O mașină cu motor termic cu o capacitate cilindrică mare va genera costuri de exploatare mari pe orizontală: consum mare, taxe mari, asigurări mari. Asta indiferent dacă ne referim la o mașină nouă sau una second hand.
Acestea sunt trei cele mai importante întrebări la care trebuie să ai un răspuns înainte de a cumpăra o mașină, dar mai sunt și alte detalii. De exemplu trebuie să ai în vedere că în marile orașe parcarea de reședință a devenit scumpă și oricum nu ajung locurile de parcare pentru toate mașinile.
Achiziție mașină
Articolul Vrei o mașină? Trebuie să răspunzi la trei întrebări apare prima dată în Money.ro.