În perioada 7-8 noiembrie, se desfășoară ediția a VI-a a Romanian International Gas Conference (RIGC), organizată de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), sub patronajul Ministerului Energiei, având tema Redesigning Security of Supply. The Potential of Emerging Technologies for a Sustainable Energy Transition.
Această ediție este dedicată cooperării regionale și europene în domeniul gazelor naturale și al energiei, cu accent pe tehnologiile de decarbonare a sectorului de petrol și gaze și a altor domenii economice, ce vor face posibile atingerea obiectivelor climatice și menținerea competitivității la nivel industrial.
Virgil Popescu, preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, a vorbit în cadrul acestei ediții despre stadiul în care s-a aflat domeniul energetic în perioada de pandemie, dar și despre stadiul actual.
“România este un pilon al producţiei de gaze naturale, este al doilea producător din Uniunea Europeană. După începerea producţiei din Marea Neagră, vom fi primul producător de gaz din Marea Neagră. Legislaţia europeană împreună cu legislaţia românească trebuie să încurajeze sectorul energetic. Am trecut printr-o criză pandemică ce ne-a luat pe toţi prin surprindere. Am avut, practic, nişte preţuri extraordinar de mici în acea perioadă. Dacă ne aducem bine aminte, se discuta chiar de preţuri negative ale petrolului. După această criză pandemică a venit o criză energetică, o criză de manipulare a preţului la gaze naturale de către Federaţia Rusă. Am trecut de la o extremă la cealaltă. Evident, toată lumea a fost prinsă în această sarabandă a preţului şi evident că, legislativ, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, a trebuit să se facă faţă acestor provocări. România şi Europa, statele-membre, au reuşit să facă faţă acestei acestei provocări. S-a reuşit, practic, printr-o solidaritate ieşită din comun, să înlocuim dependenţa de gazul rusesc cu alte surse de gaze, iar România a fost în prim-planul acestei curse. Prin reţeaua de transport de gaze naturale, care a fost pregătită din timp pentru acest lucru, am devenit practic culoar de transport de gaze naturale prin coridorul Transbalcanic, care încă din 2021 a fost pregătit pentru acest lucru, a fost operaţionalizat prin conducta BRUA. România a revenit pe harta de transport de gaze naturale a Europei”, a declarat Virgil Popescu.