VIDEO INTERVIU | Expert în prevenirea traficului de persoane: Acte normative emise de Guvern i-au pus pe refugiaţii din Ucraina în risc foarte ridicat sau nesiguranță

Slvia Tăbuşcă, expert în prevenirea traficului de persoane, a vorbit într-un interviu acordat Reporter 24 despre cum războiul din Ucraina a dus la creşterea traficului de fiinţe umane. Ea spune că refugiaţii ucraineni au fost puşi în pericol de a fi traficaţi, chiar din cauza legilor aprobate de autorităţile române.

Discuţia a plecat de la situația criminalității organizate în Ucraina care a fost mereu o problemă majoră. Invazia rusă din 2022 a adus schimbări chiar şi în ceea ce priveşte traficul și comerțul ilegal.

„Știm că în orice conflict, fără excepție, criminalitatea organizată în țările de frontieră a zonei de conflict explodează, traficul de persoane fiind una dintre formele de criminalitate prezentă sub toate formele de exploatare și inclusiv trafic pentru prelevarea ilegală de organe”, spune Silvia Tăbuşcă.

Astfel, conflictul armat a generat noi oportunități pentru traficanți, iar rețelele infracționale au fost implicate în migrația ilegală. Nici măcar mănăstirile nu s-au dovedit a fi locuri suficient de sigure pentru ucrainence, existând situaţii unde femeile refugiate au fost abuzate sexual.

„În România, din păcate, lucrurile nu s-au îmbunătățit prea mult în mod eficient. Am observat anumite politici publice care însă au fost elaborate doar pe hârtie și sunt declarații politice fără ca ele să aibă impact practic.

Au fost emise mai multe acte normative cu impact asupra grupului de refugiați ucrainieni în România. Din păcate, aceste acte normative i-au pus în risc foarte ridicat de trafic de persoane sau nesiguranță, momente în care Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, cu care cooperez, a fost foarte vocal alături de alte ONG-uri din România, astfel încât Guvernul României să fie responsabil în deciziile luate și să protejeze în special acest grup vulnerabil”, a mai spus Silvia Tăbuşcă.

Citeste si...  CTP spune că „Miercurea alarmelor” inițiată de IGSU „nu este doar un exercițiu” și vorbește de „o lovitură aplicată Chișinăului ar provoca răni grave Bucureștiului”

Interviul integral poate fi urmărit aici:

https://www.facebook.com/reporter24punctinfo/videos/678353163821652/

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img