Vezi cum se vor calcula pensiile după Noua Lege a Pensiilor din România

Noua Lege a Pensiilor din România prevede implementarea unor modificări semnificative în 2024. Conform declarațiilor Ministerului Muncii, pensiile vor beneficia de două creșteri în cursul anului. La începutul lui 2024, acestea vor fi ajustate conform ratei inflației, iar în septembrie, urmare a unei recalculări, aproximativ 3 milioane de pensii vor fi majorate. Proiectul de lege a fost aprobat în Senat și se îndreaptă în prezent către Camera Deputaților, ca for decizional, înainte să fie promulgat oficial.

 

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că pensiile românilor vor fi majorate de două ori în 2024, prima dată fiind de la 1 ianuarie, când acestea vor crește cu 13,8%.

Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei la 2.032 lei.

A doua parte a procesului va implica recalcularea pensiilor, începând cu 1 septembrie, care va include evaluarea punctelor de contributivitate, necontributive și de stabilitate, rezultând într-o creștere medie a pensiilor de peste 40%.

Legea nouă, inclusă în PNRR, se bazează pe principii precum obligativitatea, contributivitatea, egalitatea și stabilitatea în sistemul public de pensii.

Noutăți care vor intra în vigoare din 2024

Formula de Calcul: Pensia va fi calculată prin înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte de pensie, care include punctele contributive, necontributive și de stabilitate. VPR este egal cu valoarea punctului de pensie împărțit la 25.

Majorarea pensiilor se va baza pe rata medie anuală a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Această majorare va fi stabilită anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua însă în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislaţia fiscală în vigoare la data adoptării programului de guvernare

Citeste si...  România a înmagazinat până vineri 2,06 miliarde mc de gaze naturale

Toate pensiile vor fi recalculare conform noii formule, garantându-se că nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât cuantumul actual. Dacă în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată.

Stagiul de cotizare se redefinește stagiul minim și complet de cotizare, cu o condiție de stagiu contributiv de minim 15 ani pentru pensia de limită de vârstă.

Vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual până la 65 de ani până în 2035, cu posibilitatea de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile cu copii.

Viitoarea lege stabilește că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani până în 2035, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img