Vestea cea mare despre aderarea la spațiul Schengen! Decizia a fost anunțată chiar acum

Portugalia, mai precis, preşedintele țării, Marcelo Rebelo de Sousa, a făcut sâmbătă o declarații prin care își anunță sprijinul față de dorința de aderare a României la spaţiul Schengen şi OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).

României va aderareala la spaţiul Schengen. Portugalia este un aliat! Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa s-a întâlnit sâmbătă în Lisabona cu preşedintele Klaus Iohannis. Oficialii au susținut declarații comune în care au abordat și tema aderării la spaţiul Schengen şi OCDE.

„În ceea ce priveşte Europa, trebuie să sprijinim, aşa cum am făcut-o dintotdeauna, dorinţa României de a intra în spaţiul Schengen, în acelaşi fel în care, la nivel mondial, sprijinim şi intrarea în OCDE”, a spus Marcelo Rebelo de Sousa, la Palatul Belem din Lisabona.

Reprezentantul Portugaliei a mai precizat și că între între Portugalia şi România există relații diplomatice foarte strânse. În acest context, el a făcut referire și la forţele portugheze aflate în România. Potrivit lui, acțiunea reprezintă un bun exemplu de cooperare.

În cadrul declarațiilor comune au fost anunțate și două acorduri importante dintre cele două țări. Ele vor viza în domeniul energiei şi în cel al investiţiilor şi comerţului.

Noi acorduri Portugalia-România în domeniul energiei și comerțului

Președintele Poloniei a vorbit despre situația fericită a companiilor din țara sa care au o prezență și în România.

„Unul dintre ele în ceea ce priveşte investiţiile economice şi o prezenţă puternică a Portugaliei în România în domenii în care ducem o luptă comuna, cum este cazul economiei verzi, (…) dar şi în alte domenii foarte variate. Companiile noastre se afla în România şi sunt foarte fericite să se afle acolo. Acest lucru este foarte important”, a spus preşedintele Portugaliei.

Citeste si...  Înscrierile pentru Regiunea Sud Vest în Programul Casa Verde s-au încheiat. Câți bani valorează proiectul

Marcelo Rebelo de Sousa a subliniat că românii din Portugalia se simt ca acasă în țara noastră și a reafirmat sprijinul Portugaliei pentru Ucraina în contextul conflictului cu Federaţia Rusă. El și-a reînoit angajamentul și în ceea ce privește demersurile de aderare ale Republicii Moldova.

„Sprijinim şi pretenţiile de adeziune la NATO şi la Uniunea Europeană. De asemenea, sprijinim şi apartenenţa Moldovei şi a Georgiei şi care trebuie să cuprindă Balcanii de Vest”, a spus preşedintele Portugaliei.

Președintele Klaus Iohannis a început vineri o vizită de stat în Portugalia, care se va încheia luni. În timpul acestei vizite, el are programate întâlniri cu oficiali portughezi, inclusiv prim-ministrul Antonio Costa, și va vizita diverse locuri de importanță culturală și instituțională.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img