UPDATE: Moşteanu le cere lui Ciucă și Bode să retragă legea ”totalitară” pe care ”au gândit-o împotriva protestelor”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi, la Vaslui, că propunerile de înăsprire a unor pedepse din Codul Penal, inclusiv cele referitoare la art 371 despre tulburarea ordinii şi liniştii publice, nu îi vizează pe cetăţenii oneşti şi nici pe cei care protestează, ci pe acele persoane care săvârşesc violenţe sau distrugeri în spaţiul public.

 

Ministrul Bode a subliniat că aceste modificări sunt absolut necesare, în contextul creşterii fenomenului infracţional, iar scopul lor este creşterea nivelului de protecţie şi de siguranţă pentru cetăţeni.

„Propunerile vizează majorarea limitelor de pedeapsă şi introducerea unor forme calificate. Precizez, propunerile de modificare aduse Codului Penal, şi mă refer strict la 371 (art 371), nu vizează nicidecum cetăţenii oneşti şi nici pe cei care ar putea protesta, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe, distrugeri sau alte acte de acest gen. Acesta este motivul pentru care am venit cu aceste propuneri. Sigur că practica ultimilor ani îmi dă posibilitatea să văd tabloul infracţional la nivel naţional, să constat în activitatea de zi cu zi a poliţiştilor, a jandarmilor, a tuturor structurilor noastre cu ce probleme se confruntă şi unde legea nu îi ajută în a-şi exercita atribuţiile şi am obligaţia, şi în calitate de ministru şi în calitate de parlamentar, să vin şi să propun astfel de modificări, pe care eu le consider de îmbunătăţire a legislaţiei. (…) Este foarte bine că în spaţiul public se naşte o asemenea dezbatere, pentru că vedem în ultimii ani infracţiuni cu violenţă împotriva minorilor, împotriva persoanelor cu dizabilităţi, împotriva femeilor, săvârşite de grupuri organizate în spaţiul public”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Citeste si...  Educaţia, cea mai mare creştere în popunerea de Buget de stat 2024

Lucian Bode a mai afirmat că Parlamentul este suveran şi va decide cu privire la necesitatea modificării Codului Penal.

Știre inițială

Deputatul Ionuţ Moşteanu le cere premierului Nicolae Ciucă şi ministrului de Interne, Lucian Bode, să retragă legea „totalitară” pe care „au gândit-o împotriva protestelor”.

„Domnilor Nicolae Ciucă, Lucian Bode, retrageţi legea totalitară pe care aţi gândit-o împotriva protestelor. Domnilor Nicolae Ciucă şi Lucian Bode, cereţi-vă scuze pentru că aţi putut veni cu o astfel de lege. Trebuie să cereţi scuze societăţii civile, trebuie să le cereţi scuze milioanelor de români care au îngheţat de frig la OUG13, celor agresaţi la 10 august de Jandarmeria lui Carmen Dan şi Liviu Dragnea. Să scandezi în faţa Guvernului ‘Sunteţi doi plagiatori’ nu înseamnă ‘atingerea demnităţii umane’, nici nu trebuie să ajungi la închisoare pentru asta. Să scandezi ‘Aţi dus România în topul scumpirilor, i-aţi sărăcit pe români, în timp ce de pensiile speciale nu vă atingeţi’ este adevărul. Nu trebuie să faci puşcărie pentru asta. Retrageţi legea şi cereţi-vă scuze. Doar aşa mai puteţi repara ceva”, a scris Moşteanu, pe Facebook.

 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, marţi, că, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, a depus la Senat un proiect de lege prin care limitele de pedeapsă în cazul faptelor cu violenţă se majorează cu o treime. Lucian Bode a adăugat că se propun modificări şi în legătură cu tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img