Uniunea Europeană, operațiune umanitară în Fâșia Gaza

Uniunea Europeană va lansa o operațiune pentru furnizarea de asistență umanitară populației teritoriului palestinian Fâșia Gaza, în contextul bombardamentelor israeliene intense, lansate ca ripostă la atacurile comise de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic.

”Ca urmare a atacurilor teroriste îngrozitoare comise de teroriști din cadrul Hamas împotriva Israelului și în contextul efectelor, care au generat o situație umanitară dezastruoasă pentru populația Fâșiei Gaza, Uniunea Europeană continuă intensificarea asistenței de urgență pentru populația palestiniană. Uniunea Europeană lansează acum o operațiune aeriană umanitară, care va consta în efectuarea a numeroase zboruri spre Egipt, pentru a le furniza provizii organizațiilor umanitare aflate pe teren în Fâșia Gaza”, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Primele două curse aeriene vor avea loc în cursul acestei săptămâni, transportând asistență din partea Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Operațiunea umanitară în Fâșia Gaza se derulează prin intermediul Capacității Europene de Reacție (EHRC), având rolul facilitării furnizării de asistență persoanelor vulnerabile din Fâșia Gaza. ”Sunt disponibile produse de urgență din stocurile UE și sunt pregătite de livrare partenerilor noștri umanitari imediat ce vor apărea solicitări”, precizează Comisia Europeană.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tocmai a anunțat triplarea fondurilor pentru asistență umanitară în Fâșia Gaza, nivelul atingând 75 de milioane de euro.

Asistența umanitară va fi alocată prin intermediul organizațiilor umanitare partenere, inclusiv agenții ale Națiunilor Unite.

”Situația umanitară catastrofală din Fâșia Gaza urmează să atingă un punct grav. Carburanții, apa, alimentele și medicamentele, de care oamenii au nevoie disperată, trebuie să ajungă imediat la persoanele blocate în Fâșia Gaza. Punctul de frontieră Rafah (între Fâșia Gaza și Egipt – n.red.) trebuie deschis rapid. Pentru a le furniza susținere organizațiilor umanitare partenere aflate pe teren, UE lansează o operațiune de transporturi aeriene umanitare spre Egipt, trimițând provizii pentru salvarea vieților. În conformitate cu dreptul umanitar internațional, părțile beligerante sunt obligate să protejeze civilii și să permită accesul asistenței umanitare”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul UE pentru Gestionarea Crizelor.

Citeste si...  SUA critică deciziile CCR și ale instanței supreme care au condus la închiderea a sute de dosare din cauza prescripției

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img