Ungaria analizează o extindere a cooperării cu România în sectorul gazelor naturale, în ideea de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie, iar companiile energetice din cele două țări negociază deja un acord, a declarat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite Agerpres.
Ungaria își dorește ajutorul României pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie
Peter Szijjarto a transmis că Ungaria dorește să coopereze cu România în domeniul energiei deoarece România ar urma să devină un exportator net de gaze în perioada următoare, grație faptului că un nou zăcământ offshore ar urma să înceapă în curând producția.
În următoarele săptămâni, platforma de foraj Mighty Barents va călători 160 de kilometri pe mare și va începe lucrările de forare la cele zece sonde de exploatare care alcătuiesc Neptun Deep, unul dintre cele mai importante depozite de gaze din UE.
„Acest nou zăcământ de gaze va fi singura nouă sursă de gaze din regiune care poate contribui la diversificarea energetică”, a declarat Peter Szijjarto, după ce a semnat un acord de solidaritate energetică cu ministrul român al Energiei, Sebastian Ioan Burduja.
„Companiile noastre au demarat deja negocierile comerciale necesare și sperăm că vor ajunge la un acord care să fie un progres pentru ambele țări”, a adăugat oficialul ungar.
Peter Szijjarto a mai spus că, anul trecut, interconectorul de gaze dintre România și Ungaria a fost utilizat pentru a transporta o cantitate totală de gaze de 1,8 miliarde metri cubi. Capacitatea totală a interconectorului este de 2,6 miliarde metri cubi pe an.
Aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei vin din Rusia, dar cresc presiunile asupra autorităților de la Budapesta, precum și asupra unora dintre țările vecine, pentru a-și diversifica mai rapid sursele de aprovizionare și a-și reduce dependența de Rusia.