Un student s-a folosit de inteligenţa artificială să descifreze un papirus antic

Un student din Nebraska (SUA), Luke Farritor, a câștigat 40.000 de dolari (aproximativ 38.000 de euro) pentru descifrarea unui papirus antic care a fost îngropat în erupția vulcanului Vezuviu, acum aproape două mii de ani.

Sarcina nu a fost ușoară, dar tânărul în vârstă de 21 de ani a folosit una dintre cele mai populare soluții de inteligență artificială – învățarea automată – pentru a citi documentul vechi, potrivit publicaţiei Živě.sk, din Slovacia.

Era necesar să găsească o modalitate de a citi înregistrările fără a trebui să desfacă papirusul. Acest lucru a fost posibil doar cu ajutorul tehnologiei moderne, deși a fost nevoie de ceva timp pentru o încercare reușită. Universitatea din Kentucky a organizat „Provocarea Vezuviu”, în care oameni de știință din întreaga lume au fost provocaţi să găsească o modalitate de a citi pergamentele în condiții de siguranță.

Farritor a dezvoltat un algoritm de învățare automată care recunoștea literele grecești în mai multe rânduri de papirus rulat. Studentul a folosit diferențe subtile, mici în textura suprafeței pentru a-și învăța rețeaua neurală să evidențieze cerneală. Cu toate acestea, acest lucru nu ar fi fost posibil fără scanarea tomografiei computerizate cu raze X, care a permis „desfășurarea virtuală” a papirusului și vizualizarea sa sub formă de imagini plate.

Citeste si...  Profesorii fac un nou miting în Capitală. Peste 300 de dascăli din Olt, prezenţi la protest

Parteneri

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img