Un student s-a folosit de inteligenţa artificială să descifreze un papirus antic

Un student din Nebraska (SUA), Luke Farritor, a câștigat 40.000 de dolari (aproximativ 38.000 de euro) pentru descifrarea unui papirus antic care a fost îngropat în erupția vulcanului Vezuviu, acum aproape două mii de ani.

Sarcina nu a fost ușoară, dar tânărul în vârstă de 21 de ani a folosit una dintre cele mai populare soluții de inteligență artificială – învățarea automată – pentru a citi documentul vechi, potrivit publicaţiei Živě.sk, din Slovacia.

Era necesar să găsească o modalitate de a citi înregistrările fără a trebui să desfacă papirusul. Acest lucru a fost posibil doar cu ajutorul tehnologiei moderne, deși a fost nevoie de ceva timp pentru o încercare reușită. Universitatea din Kentucky a organizat „Provocarea Vezuviu”, în care oameni de știință din întreaga lume au fost provocaţi să găsească o modalitate de a citi pergamentele în condiții de siguranță.

Farritor a dezvoltat un algoritm de învățare automată care recunoștea literele grecești în mai multe rânduri de papirus rulat. Studentul a folosit diferențe subtile, mici în textura suprafeței pentru a-și învăța rețeaua neurală să evidențieze cerneală. Cu toate acestea, acest lucru nu ar fi fost posibil fără scanarea tomografiei computerizate cu raze X, care a permis „desfășurarea virtuală” a papirusului și vizualizarea sa sub formă de imagini plate.

Citeste si...  Noua fabrică de filtre din Balş. Unde pot fi trimise CV-urile pentru angajare

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img