Un milliard de euro deturnaţi, o casă plină de ceasuri şi o colaborare cu Rusia: scandal de corupţie în Ucraina

Iată un scandal de care Ucraina nu avea nevoie. Deja împotmolită într-un război sângeros pe teritoriul ei, ea trebuie acum să combată coruţia care cangrenează ţara din interior. Miercuri, autorităţile au lansat un val de percheziţii vizând administraţii, funcţionari şi personalităţi Un milliard de euro deturnaţi, o casă plină de ceasuri şi o colaborare cu Rusia. Vasil Maliuk, şeful Serviciului de securitate ucrainean, a spus: „Vrem să dăm o lovitură duşmanului din interior”, a început al. „Nu e decât prima etapă şi nu ne vom opri aici. Vom pune cătuşe celor care au îndrăzneala să facă rău Ucrainei”.

Joi, David Arakhamia, şeful partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, a făcut mai multe precizări despre percheziţii Un milliard de euro deturnaţi, o casă plină de ceasuri şi o colaborare cu Rusia. Aceste operaţiuni îi vizează pe miliardarul Ihor Kolomoiski, pe fostul ministru de interne Arsen Avakov şi autorităţile fiscale ucrainene. El a adaugat că direcţia serviciului vămilor este de asemenea atinsă de scandal. „Ţara se va schimba în timpul războiului. Dacă cineva nu este gata să se schimbe, poporul însuşi va veni să-l ajute s-o facă”, a continuat David Arakhamia pe Telegram.

O fraudă fiscală de un milliard de euro şi… o crimă

Potrivit presei locale, Kolomoiski este bănuit de participare la o fraudă fiscală de mare anvegură. În plus, ar fi vândut ilegal produse petroliere. Preţul acestei mari operaţiuni: 920 de milioane de euro! E vorba de un oligarh care a finanţat campania lui Zelenski acum patru ani. Cei doi nu mai sunt în relaţii bune, deoarece preşedintele ucrainean a lansat o campanie contra influenţei şi puterii oligarhilor în 2021. De altfel, războiul i-a adus mari prejudicii. Părţile sale în companii de petrol şi gaze au fost confiscate când a început conflictul. El făcea obiectul unei anchete de anul trecut.

Citeste si...  Se schimbă vremea în weekend. Prognoza meteo ANM pentru următoarele zile

La rândul lui, Avakov este acuzat că ar avea legătură cu accidentul de elicopter în care a fost ucis ministrul de interne Denis Monastirski la jumătatea lunii ianuarie. După acest accident tragic, anchetatorii au examinat mai multe piste, printre care eroare de pilotaj, o defecţiune tehnică şi mai ales sabotajul. Avakov este departe de a fi un neconoscut în ţară, unde are o reputație proastă. Fost ministru de interne, el a trebuit să demisioneze din post în 2021 după numeroase scandaluri de corupţie. Potrivit articolelor din ziarul online „Ukrainska Pravda”, autorităţile „au anchetat în legătură cu contractele încheiate cu Airbus în urmă cu şase ani, încheiate în timpul mandatului lui Avakov, care a condus ministerul între 2014 şi 2021”.

El neagă toate aceste alegaţii: „Nu s-a găsit nimic la percheziţii. Contractele au fost aprobate de Parlament. Elicopterele au salvat şi vor salva mii de vieţi”.

Ceasuri, maşini şi colaborare

Nici serviciul fiscal nu este ferit. Şi nu fără motiv; şeful serviciului impozite, Oksana Datîi, ar fi închis ochii la aproape un miliard de euro neplătiţi. Poliţia anticorupţie ar fi găsit sute de milioane de euro bani lichizi la domiciliul ei, ca şi ceasuri şi maşini de lux în casa ei.

Motor Sich, acest nume nu vă spune probabil nimic E vorba de o societate ucraineană. Ea e considerată unul din cei mai mari producători de motoare de avion din lume. Problemă: ar fi colaborat cu invadatorul. Patronul ei, Viaceslav Bohuslaiev, a continuat să plătească impozite şi taxe separatiştilor pro-ruşi din Doneţk după invazia rusă. Mai ales, este bănuit că a furnizat spriijin militar duşmanului cu piese de avion în valoare de 3,5 milioane de euro, potrivit site-ului de ştiri „The Kyiv Independent”. La domiciliul lui, au fost găsite zeci de medalii şi distincţii onorifice din partea Rusiei. Bohuslaiev a fost deja arestat în octombrie, iar compania sa a trecut în întregime în mâinile ministerului ucrainean al Apărării din cauza războiului, notează lalibre.be

Citeste si...  Nicolae Ciucă se întâlneşte azi cu sindicatele din Educaţie şi cu sindicatul SANITAS

Înaintea acestei operaţiuni de poliţie, Zelenski a anunţat că pregăteşte noi reforme în Ucraina. „Ele vor schimba realităţile sociale, juridice şi politice în multe privinţe şi le vor face mai umane, mai transparente şi mai eficace”. Toate astea se desfăşoară chiar înaintea unui important summit UE-Ucraina, care va avea loc la Kiev vineri.

(Traducerea Rador)

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img