Ucraina primește avioane F-16 cu armament de ultimă generație. Lovesc adânc pe teritoriul Rusiei

Ucraina primește avioane F-16 cu armament de ultimă generație. Lovesc adânc pe teritoriul Rusiei. Coaliția aviației va transfera în Ucraina un „număr semnificativ” de avioane F-16, care vor fi complet reparate, modernizate și dotate cu arme de ultimă generație.

Ucraina primește avioane F-16 cu armament de ultimă generație. Lovesc adânc pe teritoriul Rusiei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, și omologul său norvegian, Espen Barth Eide, au confirmat, într-o conferință comună de presă, că armamentul cu rază lungă de acțiune va putea fi utilizat pentru a ataca adânc pe teritoriul țării agresoare, Rusia.

Ucraina primește avioane F-16 cu armament de ultimă generație. Lovesc adânc pe teritoriul Rusie

„Aparțin acelor țări din Europa care cred că și Ucraina trebuie să-și consolideze capacitatea de a lovi în spatele liniilor inamice, acesta fiind unul dintre motivele pentru care suntem fericiți să participăm la programul de luptă F-16, în cadrul căruia vom transfera avioane F-16 actualizate și în stare bună de funcționare, alături de danezi și olandezi”, a declarat luni Barth Eide, potrivit Ukrinform.

Barth Eide nu a exclus posibilitatea de a oferi capacități suplimentare forțelor ucrainene pentru a lansa lovituri mai profunde,, subliniind că F-16 este o platformă ce depinde de ce arme vor fi instalate pe aeronavă.

„Ca sistem, cred că va fi o contribuție tangibilă, iar avioanele vor fi cele mai bune modele actualizate, chiar dacă sunt modele vechi”, a declarat ministrul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, Ilia Ievlaș, pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16 este deja la etapa finală.

De asemenea, este sigur că prezența F-16-urilor pe câmpul de luptă va aduce o contribuție semnificativă la capacitățile Ucrainei.

Citeste si...  Putin vrea secții de votare în Republica Moldova. Răspunsul Chișinăului

Potrivit surselor media, Norvegia plănuiește să livreze Ucrainei 22 de avioane F-16, ca parte a coaliției de luptă, 12 fiind deja în stare de funcționare.

Norvegia a trimis mai multe avioane de luptă F-16 în Danemarca la începutul lunii ianuarie 2024 pentru a pregăti piloții ucraineni și personalul de sprijin.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img