Turcia rupe colaborarea cu Israelul. Recep Tayyip Erdogan: Nu datorăm nimic Israelului

Turcia a întrerupt colaborarea cu Israelul pe plan energetic din cauza atacurile sale asupra palestinienilor din Fâșia Gaza. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat aspru Guvernul de la Ierusalim.

Turcia a întrerupt colaborarea cu Israelul pe plan energetic

Turcia a întrerupt planurile de explorare comună a energiei cu Israelul în Marea Mediterană. Guvernul de la Ankara ar fi luat această decizie, după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat dur Israelul din cauza războiului.

În plus, și-a anulat vizita oficială pe care urma să efectueze în Țara Sfântă pentru că Guvernul de la Ierusalim ar fi profitat de intențiile bune ale Turciei.

„I-am strâns mâna lui Beniamin Netanyahu (premierul Israelului) o dată în viață (n.r. în SUA). Aveam în plan să ne deplasăm în Israel, dar am anulat. Nu ne vom mai duce.

Au abuzat de bunăvoința noastră. (…) Relațiile ar fi putut fi diferite, dar asta nu se va mai întâmpla, din păcate”, a declarat președintele Turciei, potrivit ziarului turcesc Hürriyet.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, au fost sistate „exporturile de gaze către Europa”, însă nu se știe, momentan, de ce.

Declaraţia lui Erdogan care va înfuria Israelul: Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare
Din punctul său de vedere, Occidentul îi „datorează mult” Israelului. Turcia, însă, nu îi datorează nimic.

Recep Tayyip Erdogan susține ferm că „Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare, care se luptă pentru a-și proteja pământul.” Guvernul de la Ankara este gata să oferim garanții de pace părții palestiniene. El recomandă, totodată, conferințe de pace Palestina-Israel.

Citeste si...  WSJ. Israelului trebuie sprijinit să distrugă Hamas și capacitatea militară a Hezbollah

Potrivit spuselor sale, „pacea în regiune depinde de înființarea unui stat palestinian independent, recunoscut de întreaga lume.” „În caz contrar, nu se poate prevedea unde va duce radicalizarea.”

El a reamintit că Turcia nu are nicio problemă cu Țara Sfântă, ci cu politica sa față de palestinieni. Recep Tayyip Erdogan a invitat „țările cu rațiune și conștiință” să facă presiuni asupra Guvernului de la Ierusalim „pentru a readuce Israelul în fire”.

„Israelul ucide copii. Nu putem permite niciodată ca acești copii să fie uciși. Israel, nu poți merge nicăieri cu această mentalitate. (…) Totul este de a stabili o lume justă. Nimeni nu poate dormi liniștit într-o lume în care părinții își țin în brațe trupurile copiilor. Este valabil și pentru fiecare țară în care nu există niciun obstacol. Este timpul să vorbim despre situația celor care au întors spatele adevărului prin acțiuni care nu se pot compara cu aceste masacre. A găsi scuze pentru atacuri este moștenirea Occidentului din istoria sa sângeroasă.

Nu avem nicio problemă cu statul Israel, dar avem o problemă cu politica acestuia față de palestinieni. (…) Toți actorii trebuie să acționeze în mod responsabil pentru a preveni răspândirea războiului. Invit țările cu rațiune și conștiință să facă presiuni asupra guvernului Netanyahu pentru a readuce Israelul în fire.

Dacă vrem o lume în care să predomine pacea, conceptul de cruce și semilună trebuie lăsat deoparte. Altfel, ar fi o rușine pentru umanitate. Ne așteptăm ca Organizația pentru Cooperare Islamică să demonstreze o poziție potrivită misiunii sale. Credem că acționarea cu țările islamice este cea mai eficientă metodă.

Turcia nu se va abține niciodată să își asume responsabilitatea. Considerăm problema garanției ca fiind cea mai eficientă metodă de a aduce o soluție realistă. Suntem pregătiți să fim garanții părții palestiniene cu prezența noastră politică și militară. Recomandăm conferința de pace Palestina-Israel”, a adăugat președintele Turciei, potrivit sursei citate anterior.

Citeste si...  Volodimir Zelenski cere garanții de securitate pentru Ucraina, înainte de summitul NATO de la Vilnius

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img