Turcia îşi avertizează cetăţenii împotriva intoleranţei religioase în UE şi rasismului în SUA, după ce Washingtonul, Parisul, Berlinul şi Roma le cer cetăţenilor lor să evite mulţimea şi locurile turistice în Turcia, după arderea Coranului în Suedia şi Danemarca

Statele Unite, Franţa, Germania şi Italia au făcut acest apel la evitarea mulţimii în Turcia şi a locurilor turistice după arderea unui exemplar al Coranului în Suedia şi Danemarca, la manifestaţii antiturceşti.

Ministerul turc de Externe i-a avertizat sâmbătă, în sfaturi de călătorie, pe cetăţenii turci, că există ”niveluri periculoase de intoleranţă religioasă şi de ură în Europa”.

Diplomaţia turcă a dat asigurări, în alt comunicat, că ”recent au avut loc atacuri verbale şi fizice ale unor străini şi acte rasiste în Statele Unite”.

NATO, ÎN CENTRUL TENSIUNILOR

Aceste tensiuni se intensifică, începând din mai, în contextul blocării de către Turcia a extinderii NATO în Suedia şi Finlanda. Ankare cere Stockholmului să extrădeze refugiaţi kurzi, pe care-i consideră terorişti.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre NATO care nu au ratificat în Parlamente aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a Suediei şi Finlandei.

Ungaria urmează să finalizeze ratificarea în februarie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care vrea să-şi revigoreze susţinerea în rândul bazei sale electorale, în perspectiva alegerilor prezidenţiale prevăzute la jumătatea lui mai în Turcia, a avertizat Suedia să nu mai conteze pe ”susţinerea” sa în vederea aderării la NATO.

Negocierile Ankarei cu cele două ţări nordice au fost suspendate în mod oficial.

Citeste si...  Gheorghe Flutur va propune consilierilor judeţeni din Suceava aprobarea unui parteneriat cu CNAIR pentru realizarea unui drum de legătură cu A 7 / Va permite preluarea traficului greu din PTF Vicovu de Sus / Proiect de peste 97 de milioane de euro

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img