Tulburările mintale se schimbă pe parcursul vieții, conform unui studiu

În cadrul unui studiu de urmărire pe zece ani, aproape jumătate dintre pacienții psihiatrici au primit cel puțin încă un diagnostic, diferit de cel stabilit inițial.

Este unul dintre rezultatele unui studiu danez extins de monitorizare a dezvoltării bolii în cazul persoanelor cu probleme psihologice.

Lucrarea a fost publicată în prestigioasa revistă medicală The Lancet, aducând descoperiri importante pentru practica medicală zilnică. Întrebările privind dezvoltarea viitoare, inclusiv posibilitățile de angajare sau de întemeiere a unei familii, sunt printre cele mai frecvente în rândul pacienților psihiatrici și rudelor acestora.

Conform conferențiarului Martin Anders, șeful Clinicii de Psihiatrie al Primei Facultăți de Medicină din cadrul Universității din Praga și al Spitalului Universitar General din Praga, tocmai caracterul variabil al dezvoltării tulburărilor mintale constituie principalul motiv pentru care e necesară o perspectivă pe termen lung.

„Primul motiv este extrem de alarmant. Tulburările mintale scurtează speranța de viață a oamenilor în medie cu zece ani, dar în cazul schizofreniei, ajunge până la 24 de ani. Inițierea oricărui tratament are un efect pozitiv asupra acestui parametru dificil. Al doilea motiv este, de asemenea, foarte simplu, și vine din caracteristica elementară a multor tulburări mintale: recurența lor. Ne este, adesea, greu să recunoaștem că putem trata tulburări mintale grave, în special să le reducem efectele, dar nu le putem vindeca în totalitate”, explică Anders, citat de publicaţia cehă Zdravotnický deník.

Citeste si...  Fascinantele bacterii din intestin și cum să le hrănești pentru fericirea ta

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img