Transgaz a acordat tuturor angajaților un „adaos de Crăciun” în valoare de 500 de lei. Compania a evitat de două ori răspunsul, pentru că am întrebat dacă a acordat „prime”

Transportatorul național de gaze Transgaz, companie deținută majoritar de statul român, a acordat tuturor angajaților un „adaos de Crăciun” în valoare de 500 de lei, la finalul anului 2022. Subliniem că reprezentanții companiei au evitat în mod repetat răspunsul la o întrebare generală privind acordarea de prime, doar pentru că bonusul acordat avea altă denumire, respectiv „adaos de Crăciun”.
UPDATE 16.36 Economedia a întrebat, vineri, Transgaz dacă, în ultimele două luni ale anului 2022, a mai acordat către anumite categorii de angajați alte tipuri de prime, bonusuri, suplimente sau venituri sub orice alt nume, pe lângă adaosul de Crăciun? Din nou, compania a răspuns că „în ultimii ani, nu s-au acordat angajaților niciun fel de prime”.
În plus, compania a precizat că „adaosul de Crăciun acordat pentru fiecare angajat, în sumă netă de 500 lei, este acordat în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă în vigoare la nivelul societății și a fost acordat în scop social pentru a acoperi o parte din inflație”.
Știrea inițială
La întrebarea inițială transmisă de Economedia, în data de 9 ianuarie, dacă Transgaz „A acordat compania prime la finalul anului 2022?”, Transgaz a răspuns spunând că nu acordat prime, iar banii au fost direcționați către investiții.
„Urmare a solicitării dumneavoastră de mai sus vă informăm faptul că SNTGN Transgaz SA nu a acordat prime la finele anului 2022, efortul financiar al companiei fiind orientat către realizarea investițiilor prevăzute în Planul de Dezvoltare al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale”, arăta Transgaz în data de 12 ianuarie.

ADRESĂ DE RĂSPUNS SNTGN TRANSGAZ SA

În data de 26 ianuarie, Economedia a revenit asupra întrebării, chestionând „valoarea totală a primelor de succes acordate de Transgaz pentru anul 2022”.
Transgaz a răspuns, în aceeași zi, că, așa cum ne-a comunicat anterior, „nu a acordat prime în anul 2022, efortul financiar al companiei fiind orientat către realizarea investițiilor prevăzute în Planul de Dezvoltare al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale”

Citeste si...  Enel dezminte informaţiile conform cărora ar vrea să își vândă participaţia majoritară deţinută la cel mai mare furnizor spaniol de electricitate 

ADRESĂ DE RĂSPUNS SNTGN TRANSGAZ SA (1)

În aceeași zi, Economedia a revenit din nou asupra solicitării, întrebând Transgaz dacă a acordat un „adaos de Crăciun”.
Vineri, 3 februarie, compania a răspuns în cele din urmă că a acordat un adaos de Crăciun.
„În anul 2022, SNTGN Transgaz SA a acordat angajaților un adaos de Crăciun, potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă în vigoare la nivelul societății. Suma netă ce a revenit fiecărui angajat a fost de 500 lei”, arată răspunsul Transgaz.

ADRESĂ DE RĂSPUNS SNTGN TRANSGAZ SA (2)

Astfel, compania a evitat în mod repetat să răspundă unei întrebări privind bonusuri acordate angajaților, doar pentru că formularea nu a fost extrem de specifică.
Transgaz are în jur de 4.100 de angajați conform datelor publicate pe Ministerul Finanțelor, așadar compania a acordat sume suplimentare către angajați în valoare de peste 2 milioane de lei, la finalul lui 2022.
Compania nu a răspuns la alte întrebări precum „care a fost justificarea pentru acordarea primelor”, „care a fost valoarea totală acestora și numărul de beneficiari”, dar și să furnizeze lista defalcată a acestor prime, deși am cerut lista în formatul „funcția deținută, valoarea primei”.
Context. Transgaz este una dintre numeroasele companii de stat care au acordat prime, anul trecut, fără justificare în performanța angajaților și în ciuda faptului că multe dintre acestea operează pe pierdere, după cum a scris Economedia AICI.
Printre cele mai mari sume alocate către prime menționăm: Compania Națională de Căi Ferate CFR SA – 15 milioane lei, Poșta Română – 9,4 milioane lei, Societatea Națională a Sării – 6,4 milioane lei, Societatea de Transport București – circa 5 milioane lei, Metrorex – circa 4 milioane lei, CFR Călători – circa 3,3 milioane lei, Oil Terminal – circa 3 milioane lei.
Pe deasupra, companiile controlate de statul român refuză sau evită să furnizeze informații, pe de o parte pe modelul Transgaz, care nu ne-a răspuns la o întrebare generală decât după ce aceasta a fost formulată în mod exact, pe de altă parte deoarece se ascund după umbrela „GDPR” când li se solicită informații. Economedia a cerut companiilor de stat să ne furnizeze lista defalcată a primelor acordate, astfel: funcția deținută, valoarea primei. Niciuna dintre companii nu a făcut acest lucru, iar unele dintre acestea au furnizat argumentul „încălcarea GDPR”, deși Economedia nu a cerut nume și prenume.
Economedia a demarat recent o campanie prin care solicită statului român să oprească risipa de bani publici, o problemă sistemică în România. Economedia a dezvăluit în mod repetat modul în care statul român cheltuie bani publici fără responsabilitate, ca dintr-un sac fără fund.
Citește și:
EXCLUSIV Prime de milioane de lei acordate de companiile de stat din România de Crăciun

Citeste si...  Producătorul american de jucării Mattel spune că datorează filmului Barbie o creştere de 9% a vânzărilor din trimestrul III

Campanie Economedia: Opriți risipa banilor publici! Exemple revoltătoare cu zeci de milioane de lei cheltuiți pe prime, mașini de lux și salarii nejustificate

Cautimasina.ro