Transelectrica vrea să își facă Centru Operațional de Securitate. Compania națională de Energie a semnat un acord de grant în valoare de 1,1 milioane de dolari cu guvernul Statelor Unite

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice anunță că a semnat un Acord de Grant în valoare de circa 1,1 milioane de dolari cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA), pentru constituirea unui Centru Operațional de Securitate al Companiei. Compania Fortinet, tot americană, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, informează Transelectrica.
Proiectul pe care Transelectrica îl va implementa cu sprijinul partenerilor americani presupune realizarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect-pilot care să testeze și valideze soluții de hardware și software pentru adoptarea unui model eficient de îmbunătățire a securității cibernetice, precizează Transelectrica.
Demersurile premergătoare pentru obținerea finanțării din partea USTDA au fost făcute, în 2021, de către compania americană Pythia (în calitate de prestator de servicii) alături de compania americană Fortinet (furnizor de licențe și produse software de securitate), care au elaborat împreună cu Transelectrica SA (în
calitate de beneficiar), documentația de fundamentare a deciziei de acordare a Grantului în valoare de circa 1,1 milioane de dolari.
De asemenea, pentru întreaga desfășurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumă ce reprezintă contravaloarea utilizării sistemelor de securitate pe care compania americană le va pune la dispoziție pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile. Astfel, valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 2,7 milioane de dolari.
Colaborarea româno-americană pentru implementarea acestui proiect a fost marcată în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Transelectrica, în prezența reprezentanților de nivel înalt al Guvernului Statelor Unite ale Americii în România, precum și a firmelor implicate în consorțiu.
Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica, susține că securitatea cibernetică a sistemului național de transport al energiei electrice reprezintă una dintre cele mai importante priorități ale Transelectrica. “Într-un context al evoluției amenințărilor cibernetice este indispensabilă eficientizarea întregului proces de prevenire și apărare împotriva potențialelor pericole și atacuri cibernetice, prin dezvoltarea unor noi instrumente de securitate și resurse specializate. De asemenea, în acord cu Directiva
NIS care prevede măsuri eficiente pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice în Uniunea Europeană, Transelectrica își dezvoltă strategia în domeniul securității cibernetice prin demersuri și soluții integrate care vor asigura desfășurarea activității Operatorului Național de Transport și Sistem din România în condiții optime de siguranță, atât la nivel intern, cât și în plan extern, în relația cu ceilalți operatori de transport si de sistem”, a declarat Andronache.
„România își consolidează sectorul energetic prin investiții strategice în domenii precum securitatea cibernetică. Acest studiu și acest proiect-pilot vor sprijini eforturile Transelectrica de a optimiza implementarea de soluții inovatoare specifice nevoilor sale”, a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA.
Compania susține că înființarea unui Centru Operațional de Securitate la nivelul Transelectrica va contribui la creșterea nivelului de securitate al Companiei, prevenind și tratând prin sisteme de securitate avansate, potențialele incidente de securitate cibernetică.
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este unicul operator de transport și sistem al energiei electrice din România, cu un rol-cheie pe piața de energie electrică din România și din regiune, responsabil de gestionarea și operarea sistemului de transport al energiei electrice din România și de asigurarea schimburilor de energie electrică între România și țările cu care este interconectată în Europa Centrală și de Est, în calitate de membru al ENTSO-E. CNTEE Transelectrica SA gestionează și operează o rețea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene și 81 de stații electrice de transformare.

Citeste si...  Uzinele Dacia și Ford din România au produs în primele patru luni ale anului peste 176.000 de autoturisme, dar creșterea este de numai 0,2% față de perioada similară din 2022 / Scădere de 15% a producției în aprilie, după ce Dacia a oprit temporar producția

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img