Știri financiare săptămâna 2-8 septembrie 2024
Guvernul pregătește măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că, pe lângă măsurile de amnistie fiscală, Guvernul pregătește măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Cu toate acestea, autoritățile locale vor fi, în mare parte, scutite de aceste reduceri.
Întrebat dacă această abordare nu favorizează primarii în contextul anului electoral, Marcel Ciolacu a clarificat că toată lumea trebuie să contribuie la efortul de reducere a cheltuielilor, dar a subliniat că investițiile rămân o prioritate atât pentru anul în curs, cât și pentru viitor.
Fondurile de pensii facultative, în creștere
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,45 miliarde de lei, la finalul lunii iulie, în creştere cu 28% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Știri financiare. Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,54 miliarde de lei, respectiv 65%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 1,46 miliarde de lei (26,8%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 183,17 milioane de lei, respectiv 3,4% din totalul activelor.
INS: 16% dintre gospodării nu și-au putut plăti la timp cheltuielile importante, în 2023
Un procent 16,1% dintre gospodării au fost anul trecut în situaţia în care nu au putut achita la timp unele dintre cheltuielile curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.), conform unei analize privind condiţiile de viaţă ale populaţiei din România, în 2023, făcută de Institutul Naţional de Statistică.
Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2023, cele mai frecvente cazuri au fost cele cu întreţinerea locuinţei (79,8%) şi cele cu energia electrică (75%).
Bonificaţie de 3% pentru cei care îşi plătesc la timp taxele. Documentul oficial
Nota de fundamentare a actului normativ consemnează că situaţia actuală a volumului creanţelor bugetare neîncasate la bugetul general consolidat cu potenţial de valorificare indică o valoare a creanţelor bugetare care nu au fost încasate la termenele scadente în valoare de 71,8 mld lei, respectiv 4,06% din PIB din care 60,5 mld lei provin din debitele principale în timp ce 11,3 mld lei provin din determinarea accesoriilor potrivit prevederilor legale în vigoare.
Textul integral al proiectului de OUG poate fi consultat AICI
Ungaria: Aderarea României la Schengen va face comerţul dintre cele două ţări mai simplu
Interesul României şi al Ungariei este mare atunci când discutăm despre aderarea la Schengen, deoarece vor dispărea cozile lungi de la graniţă şi comerţul între cele două ţări va fi mult mai simplu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.
O nouă obligație pentru toți românii de la 1 ianuarie 2025
Uniunea Europeană are în plan o serie de măsuri ce vor trebui implementate obligatoriu de fiecare ţară membru. Una dintre acestea va intra în vigoare chiar la 1 ianuarie 2025.
”România se află în topul ţărilor poluatoare atunci când vine vorba de gestionarea deşeurilor textile. Din cauza lipsei unei infrastructuri de colectare, sortare şi reutilizare sau reciclare, peste 95% din textilele prezente în gospodăriile româneşti ajung să fie aruncate la gunoi şi incinerate”, conform raportului Agenţiei Europene de Mediu, citat de Organizaţia Humana People to People.
Articolul Top știri financiare ale săptămânii 2-8 septembrie 2024 apare prima dată în Money.ro.