Top știri financiare 12-18 august
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,42%, în iulie 2024
Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu net a crescut în luna iunie
Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.176 lei în luna iunie a acestui an, fiind mai mare cu 58 lei (+1,1%) faţă de mai 2024, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de statistică (INS), scrie Agerpres.
Tranzacțiile imobiliare din iulie, peste nivelul ultimilor doi ani
S-au vândut aproape 15.000 de noi locuințe în luna iulie, cu 21% mai multe decât în iulie anul trecut, potrivit datelor de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
În primele șapte luni din acest an au fost tranzacționate 92.079 apartamente la nivel național, în creștere cu 34% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când au fost parafate aproape 69.000 de tranzacții.
Hidroelectrica a raportat un profit net în scădere. Top știri financiare 12-18 august
Compania națională Hidroelectrica a înregistrat un profit net în scădere cu 32% în primul semestru din 2024, de la 3,9 miliarde lei la aproape 2,7 miliarde lei, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori București. În același timp, veniturile au scăzut cu 26% la 5,15 miliarde lei pe fondul unei producţii de energie în scădere cu 22%. Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în scădere pentru primele şase luni ale anului 2024, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, dar în uşoară creştere faţă de bugetul aprobat. Marja operaţională şi marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 10%, respectiv 8% faţă de perioada similară a anului 2023, în principal ca urmare a scăderii producţiei de energie electrică, cantităţii de energie electrică vândută, precum şi a diminuării preţurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană).
Băncile împrumută masiv statul din banii românilor
Băncile împrumută masiv statul, finanțând „cheltuielile colosale” despre care vorbea recent Marcel Boloș, ministrul finanțelor. În același timp, anunță guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, creditul de consum crește și el substanțial, în ultimele luni. Dacă adăugăm și contextul, marcat de deficite și inflație în creștere, obținem un tablou care trimite către situația din 2007-2008, imediat înainte de declanșarea crizei financiare și în România. Cu o mare diferență: de această dată, băncile împrumută statul din depozitele constituite de populație, nu din resursele de la grupurile-mamă, așa cum se întâmpla în 2008.
Seful Casei Naţionale de Pensii: Creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40%
Peste 3,8 milioane de pensionari vor avea pensiile mărite, conform noii legi a pensiilor, respectiv 83% dintre pensionarii din sistemul public de pensii, iar dacă adăugăm şi creşterea pe care am avut-o la 1 ianuarie, anul acesta creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40%, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PNL.
Top știri financiare 12-18 august. Peste 120.000 de români au luat împrumut pentru locuință
Băncile au deschis larg robinetele creditului vara aceasta. Ultimele date publicate de Banca Națională a României (BNR) arată că, în iunie, volumul creditelor noi a fost și dublu față de luna similară a anului trecut. În acest context, valoarea creditelor noi în lei acordate populației în perioada iunie 2023-iunie 2024 este cu 61% mai mare decât în anul anterior, ajungând la aproape 82 de miliarde de lei.
Șomajul scade la nivel mondial, dar crește în România. Care sunt cauzele
România se confruntă cu un record alarmant în ceea ce privește șomajul în rândul tinerilor, în timp ce la nivel global fenomenul tinde să scadă.
Conform datelor statistice recente, rata șomajului în rândul tinerilor din România a ajuns la aproximativ 20%, comparativ cu media globală de 13%.
Se încheie o săptămână bună pentru bursele europene și americane
Bursele europene au închis vineri în creştere, finalizând o săptămână câştigătoare pentru acţiuni, atât în Europa cât şi la nivel global, relatează CNBC.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,31%, pentru a înregistra un câştig săptămânal de 2,4%.
Prima casă. Credit imobiliar sau ipotecar? Avantaje și dezavantaje
Credit ipotecar sau Prima Casă? Aceasta este o întrebare rostită destul de frecvent de către persoanele care se află în căutarea unei locuințe.
Creditul imobiliar se poate garanta și cu ipoteca pe alte imobile, în timp ce creditul ipotecar se garantează obligatoriu cu ipoteca pe imobilul pentru care s-a acordat creditul.
Articolul Top știri financiare ale săptămânii 12-18 august 2024 apare prima dată în Money.ro.