Tomac îl învață pe Ciucă cum să “pedepsească” Austria și Olanda

Europarlamentarul Eugen Tomac, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, i-a trimis o scrisoare premierului Nicolae Ciucă în care solicită Guvernului să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria şi Ţările de Jos cu privire la aderarea României în spaţiul Schengen.

 

„Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceţi toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spaţiul Schengen. Concret, să demaraţi procedura de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria şi Ţările de Jos la şedinţa Consiliului JAI din 8 decembrie 2022”, arată Eugen Tomac, în documentul publicat, sâmbătă, pe pagina sa Facebook.

Potrivit europarlamentarului, votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii şi dispoziţii legale ale Uniunii Europene, respectiv Protocolul privind condiţiile şi aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria şi a României în Uniunea Europeană din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, protocolul 1, art. 4 alin. (2), libertatea de circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE), principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE), principiul cooperării loiale între instituţiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE) şi principiul nediscriminării (art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene).

Citește și Schengen – interzis pentru România și Bulgaria și sub steagul Suediei / 5 motive evidente

Tomac susţine că un proces la CJUE nu suspendă negocierile, schimbă doar datele problemei şi ar arăta că România ştie, „în sfârşit”, să se apere cu instrumentele oferite de UE.

Citeste si...  Vezi cum Rusia a fost pusă la colț de Occident și Statele Unite la G20 în India

„În condiţiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate şi în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susţine o acţiune la CJUE. Românii trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancţionabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acţiuni de succes din partea României”, spune Eugen Tomac.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img