Terenurile rămân o investiție bună în ciuda instabilității economice și politice

Piața terenurilor din România s-a menținut stabilă în 2024, cu un volum al tranzacțiilor apropiat de valoarea de 450 de milioane de euro, înregistrată în 2023, în ciuda unui climat economic și politic marcat de incertitudine, potrivit raportului anual publicat de Colliers, transmite Agerpres.

„Piața terenurilor a atras în 2024 investitori dintr-o gamă variată de sectoare, cu precădere rezidențial, retail, ospitalitate, medical, energie și agri-business. Comparativ cu anii anteriori, se observă o creștere a ponderii Capitalei în totalul tranzacțiilor. Interesul investitorilor s-a concentrat pe platforme strategice de teren în zone precum Militari-Preciziei, Cotroceni-Progresului sau Băneasa-Sisești, devenite puncte cheie pentru dezvoltare. De asemenea, zonele metropolitane din Nordul Bucurestiului – Pipera, Corbeanca, Buftea și Snagov – au înregistrat o activitate semnificativă, în special pentru terenurile cu autorizații de construcție, care permit implementarea rapidă a proiectelor”, subliniază Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers România

Terenurile rămân o investiție bună în ciuda instabilității economice și politice

Conform raportului, Bucureștiul și zona metropolitană au rămas centrul principal al tranzacțiilor, generând 80% din total. Proiectele rezidențiale au reprezentat 70% dintre acestea.

Terenurile cu documentații de urbanism aprobate și-au menținut valoarea, subliniază consultanții Colliers, în timp ce proprietățile care necesită astfel de demersuri au înregistrat scăderi în anumite cazuri chiar și de 30% – 40%. Investitorii locali și-au consolidat poziția dominantă, iar interesul pentru terenuri în zone strategice a continuat să crească.

Previziuni despre evoluția pieței terenurilor în 2025

Pentru 2025, evoluția pieței va depinde de stabilitatea guvernamentală post-alegeri, iar finalizarea unor tranzacții amânate ar putea impulsiona activitatea investițională, se arată în raport. Mai multe tranzacții, amânate anterior din motive politice și administrative, ar putea fi finalizate în prima parte a anului, oferind un nou impuls pieței.

Citeste si...  Atenție! Bucureștenii din Sectorul 6 pot scăpa, în mod gratuit, de mobilierul și de electrocasnicele uzate