Sunt sigure produsele alimentare din Ucraina?

Sunt sigure produsele alimentare din Ucraina?

Importurile de produse agroalimentare din Ucraina sunt supuse controlului sanitar veterinar, întocmai ca toate produsele agroalimentare ajunse pe piața europeană, chiar dacă mărfurile ucrainene sunt scutite, în mod excepțional, de taxe vamale la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene.
Inspectorii sanitari veterinari prelevă probe din loturile livrate de operatorii economici din Ucraina și le trimit pentru analiză laboratoarelor acreditate la nivel comunitar. Probele neconforme ( reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, prezența unor substanțe neautorizate, a unor bacterii și micotoxine, precum și a unor corpuri străine, etc. ) sunt raportate de statul membru într-o platformă electronică la care au acces toate autoritățile sanitare veterinare din Uniunea Europeană, arată Lanțul alimentar.
Autoritățile europene sprijină Ucraina prin concesii de ordin vamal, dar nu au suspendat niciun moment controlul sanitar veterinar asupra alimentelor de proveniență ucraineană, care trebuie să respecte regulile europene în vigoare.

Sunt sigure produsele alimentare din Ucraina?

Au fost analizate date publice europene pentru a afla câte probe neconforme prelevate din loturi de alimente provenite din Ucraina au fost raportate pe platforma electronică europeană, în intervalul 1 ianuarie – 27 februarie 2024. Iată rezultatele: Dintr-un număr total de 791 probe neconforme raportate de toate statele membre în legătură cu loturi de alimente provenite atât din statele comunitare, cât și din cele terțe ( din afara Uniunii Europene ), numărul de probe neconforme prelevate din loturi livrate din Ucraina a fost 20. Procentual: 2,52%.

Din aceste 20 de probe neconforme, 8 probe au fost calificate drept ”grave”, întrucât reziduurile de pesticide au depășit nivelul maxim admis sau reziduurile depistate au fost ale unei substanțe care a fost interzisă în Uniunea Europeană (deși a fost utilizată în trecut, exp. Chlorpyrifos, un insecticid) sau prezența bacteriei Salmonella reprezenta un pericol pentru sănătatea umană.

Citeste si...  Care sunt propunerile contabililor pentru rezolvarea „terorii fiscale”

Restul de 12 probe neconforme au fost calificate la diferite niveluri de risc: ”potențial grav” (3 probe), ”risc potențial” (5 probe), ”lipsit de gravitate/not serious” (4 probe). Cele mai multe probe neconforme au fost raportate de Polonia (6 probe), urmată de Ungaria (5 probe). Restul probelor au fost raportate de: Lituania (2 probe), Germania (2 probe), Olanda (1 probă), Finlanda (1 probă ), Suedia (1 probă), Letonia (1 probă) și România (1 probă). Proba neconformă raportată de România a fost prelevată dintr-un lot de mere și depistată cu reziduuri de propargit, un pesticid din categoria insecticidelor, folosit împotriva acarienilor.

Concluzia:

Afirmațiile vehiculate în spațiul public potrivit cărora alimentele din Ucraina ar pune în pericol sănătatea consumatorilor, mai mult decât alimentele puse pe piață de statele membre sau de alte state din afara Uniunii Europene sunt false. 

Este falsă și teza potrivit căreia Comisia Europeană ar fi permisivă față de alimentele din Ucraina: regulile sunt aplicate pentru toți operatorii, în ce privește punerea pe piață a alimentelor. 

Articolul Sunt sigure produsele alimentare din Ucraina? apare prima dată în Money.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img