Potrivit medicalxpress.com, o echipă de oameni de știință din domeniul alimentației, de la Universitatea Zhejiang (China), a găsit o posibilă legătură între consumul frecvent de alimente prăjite și nivelurile crescute de anxietate și depresie la consumatori. Echipa de cercetare a remarcat că lucrări anterioare au stabilit legături între modelele alimentare occidentale și problemele de sănătate mintală.
Conform sursei menționate, oamenii de știință au descoperit că cei care au raportat că au consumat multe alimente prăjite au fost mai predispuși să fie diagnosticați cu simptome de anxietate și/sau depresie. Mai precis, cercetătorii au descoperit că simptomele au crescut cu între 7% și 12% la persoanele care au raportat că au consumat astfel de alimente și că cel mai mare risc părea să fie asociat cu consumul de cartofi prăjiți.
Explorând motivul pentru care consumul de astfel de alimente ar putea crește șansele de probleme de sănătate mintală, echipa a izolat acrilamidă (un compus organic cristalin care este solubil în apă), pe care o descrie drept un contaminant de procesare a alimentelor care apare atunci când alimentele sunt prăjite.