Spre ce ne îndreptăm? Inundațiile extreme vor fi regula, nu excepția

Până la sfârșitul secolului, majoritatea comunităților de coastă se vor confrunta mult mai des cu inundații extreme – cunoscute sub numele de „inundațiile de la 100 de ani” -, chiar și într-un scenariu moderat în care emisiile de dioxid de carbon ar atinge vârful până în 2040, potrivit unui nou studiu publicat de ScienceDaily. În plus, din 2050, regiunile din întreaga lume ar putea suferi inundații de 100 de ani, în medie, la fiecare nouă până la cincisprezece ani.

O inundație de 100 de ani este un nivel extrem al apei care are șanse de 1% să fie depășit într-un anumit an și se bazează pe date istorice. În ciuda numelui, inundațiile de 100 de ani pot lovi aceeași zonă de mai mulți ani la rând sau deloc într-un secol. Dar un nou studiu constată că acele tendințe istorice nu vor mai oferi o perspectivă exactă pentru viitoarele inundații.

„Pragul pe care ne așteptăm să fie depășit în medie o dată la o sută de ani va fi depășit mult mai frecvent într-un climat mai cald până când nu vor mai fi considerate evenimente de 100 de ani”, a spus Hamed Moftakhari, inginer civil și profesor la Universitatea din Alabama care a supravegheat proiectul. Studiul a fost publicat în Earth’s Future, jurnalul AGU pentru cercetări interdisciplinare privind trecutul, prezentul și viitorul planetei noastre și al locuitorilor săi.

Pe coastă, inundațiile extreme pot fi cauzate de apa împinsă în interior de furtuni, maree și valuri, dar acest studiu se concentrează pe o componentă care contribuie la inundații pe o scară de timp mult mai lungă – creșterea nivelului mării. Pe măsură ce mările mai înalte se strecoară pe țărm, infrastructura de coastă va fi mai aproape de apă, ceea ce face ca furtunile, mareele și valurile să aibă mai multe șanse să afecteze comunitățile.

Citeste si...  Un an de război în Ucraina: cum a primit Moldova sute de mii de refugiați

Cercetătorii au folosit date de la peste 300 de mareometre din întreaga lume pentru a efectua analize de tendințe și pentru a estima viitoarele niveluri extreme ale mării în două scenarii de emisii de carbon prezentate de Grupul Internațional pentru Schimbările Climatice: dacă emisiile de dioxid de carbon continuă să crească până la sfârșitul secolului , și dacă emisiile de dioxid de carbon ating apogeul până în 2040 și apoi scad. În ambele scenarii, au descoperit că creșterea nivelului mării va duce la o creștere a evenimentelor de inundații de 100 de ani în majoritatea locațiilor pe care le-au studiat.

O abordare proactivă a amenajării teritoriului, a dezvoltării urbane și a măsurilor de protecție a litoralului ar putea ajuta comunitățile să reducă inundațiile și să evite dezastrele, a spus Moftakhari, iar asta începe cu previziuni realiste ale condițiilor viitoare de coastă.

Inginerii care proiectează structuri precum diguri, diguri și diguri pentru a proteja comunitățile de aceste inundații extreme se bazează pe un concept cunoscut sub numele de staționaritate pentru a prezice nivelurile viitoare ale apei.

„În staționaritate, presupunem că modelele pe care le-am observat în trecut vor rămâne neschimbate în viitor, dar există o mulțime de factori sub schimbările climatice care modulează aceste modele”, a spus Moftakhari. „Nu mai putem presupune staționaritate în inundațiile de coastă”.

Studiile anterioare s-au bazat pe estimări staționare ale nivelurilor extreme ale mării pentru a prezice inundații de 100 de ani, dar acest studiu a folosit metode non-staționare și a constatat că schimbarea nivelurilor extreme a mării nu va fi uniformă pentru multe locații cu mareaj.

Pe măsură ce clima se schimbă, temperaturile mai calde ale oceanelor și apa de topire din ghețari determină creșterea nivelului mării, crescând frecvența și severitatea inundațiilor de coastă. Drept urmare, inginerii au nevoie de estimări precise ale riscului viitorului de inundații, care să nu presupună că viitorul nostru în schimbare va reflecta modelele istorice de coastă.

Citeste si...  În Parcul Florilor din Sectorul 2 există acum trei terenuri noi de baschet

„Ceea ce îl face atât de dificil este că majoritatea instrumentelor, liniilor directoare de proiectare, manualelor de practică și multe altele se bazează pe presupunerea staționarității”, a spus Moftakhari. „Trebuie să fie actualizate pentru a ne permite să ținem pasul cu ritmul schimbării.”

Peste 600 de milioane de oameni trăiesc în regiunile de coastă joase, potrivit unui alt studiu. Se așteaptă ca acest număr să crească. Structurile de apărare de coastă bine proiectate joacă un rol important în capacitatea comunităților de coastă de a rezista la inundații majore.

În timp ce nivelul mediu al mării crește, rezultatul nu va fi același peste tot. Latitudinile mai înalte pot experimenta o scădere a nivelului mării, pe măsură ce straturile de gheață grele se topesc și pământul de dedesubt se ridică. În mod alternativ, regiuni precum Golful Mexic se confruntă cu rate de creștere a nivelului mării care sunt mai rapide decât media globală, deoarece pământul se scufundă treptat. Potrivit lui Moftakhari, comunitățile de coastă vor avea nevoie de soluții unice bazate pe informații locale pentru a se potrivi nevoilor lor.

„Știm că nivelul mediu al mării crește, întrebarea este: cum o să ne descurcăm?” spuse Moftakhari.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img