„Spartanii” Ucrainei povestesc cum au decurs luptele din sud: „Am avansat centimetru cu centimetru”

 „Spartanii” Ucrainieni a armatei ucrainene au relatat pentru Reuters cum au decurs luptele din sudul Ucrainei, afirmând că au avansat „centimetru cu centimetru” în condițiile în care forțele ruse au creat pericole peste tot aici.

Ofensiva declanșată în luna iunie de comandamentul de la Kiev a avansat mai lent decât se așteptau majoritatea ucrainenilor, un lucru admis inclusiv de către președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni de rang înalt.

 „Spartanii”Ucrainieni spun că au participat la ofensivă încă din primele zile ale acesteia, explicând că artileriștii ruși din sudul regiunii Zaporojie cunosc perfect terenul de luptă deoarece această zonă se află sub ocupația Moscovei din primele zile ale războiului declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

„Dificultatea ține de faptul că inamicul este complet fortificat și a creat câmpuri de mine. În peste un an și jumătate de război tunarii lor au țintit fiecare câmp din zona asta”, spune un militar ucrainean în vârstă de 21 de ani care comandă un obuzier.

„Ei cunosc fiecare centimetru din pământul acesta și îl țintesc cu precizie, dar noi desfășurăm activități de răspuns la foc pentru a distruge obuzierele, tunurile autopropulsate și celelalte tipuri de artilerie pe care le au”, mai spune el.

Stepan, un alt militar al Brigăzii „Spartan”, spune că progresele înregistrate de unitate au fost lente, dar metodice.

Militarii Brigăzii „Spartan” spun că trebuie să „elibereze” fiecare tufiș din sudul Ucrainei
„Cineva te așteaptă acolo, în fiecare centimetru, fiecare câmp, fiecare tufiș, iar forțele noastre trebuie să intre pentru a se asigura că ei nu mai sunt”, a descris Stepan situația de pe frontul din regiunea Zaporojie, unde armata ucraineană încearcă să taie în două forțele ruse și culoarul terestru către Crimeea.

Citeste si...  Aliații occidentali au lansat o veste teribilă pentru Ucraina: „Fundul butoiului este acum vizibil”. NATO, semn de slăbiciune

În vârstă de 38 de ani, Stepan a fost un metalurgist înainte de război și înainte să intre în Brigada „Spartan”, care este subordonată Gărzii Naționale a Ucrainei

„Bombele lor aeriene ghidate au căzut aproape la fiecare 15-20 de minute aici. Nu știi niciodată unde și pe cine va lovi această armă”, mai spune el, adăugând că nu a știut la ce să se aștepte înainte de începerea ofensivei.

„Dar în cele din urmă ne-am obișnuit cu situația. Cred că servim cu demnitate”, mai spune el.

Membrii brigăzii afirmă că sunt mândri de munca lor.

„Când oamenii văd [însemnele] ‘Spartan’ te recunosc imediat. Nu trebuie să dai explicații suplimentare sau să explici de unde ești. ‘Spartan’ spune totul”, afirmă și comandantul de obuzier, care înainte de război era student la medicină.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img