Șocant! Șefa de la Oncologie Suceava cerea mită dublă pacienților cu două forme de cancer

Ies la iveală noi detalii șocante în cazul anchetei deschise, Ancăi Ababneh, șefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava. Medicul oncolog a fost arestat pentru luare de mită.

Medicamentul comandat ar fi venit în aproximativ două săptămâni, însă între timp pacientul murise, scrie site-ul Monitorul de Suceava.

Primul denunț a fost înregistrat acum aproape 1 an, în martie 2022. Atunci șefa de la Oncologie Suceava a fost reclamată pentru că a cerut și primit bani pentru prescrierea tratamentului pentru cancer.

Puțin mai târziu, în iunie 2022 a fost făcut un al doilea denunț. În acest caz, doctorița era reclamată că nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iași, în monitorizarea căruia pacientul s-a aflat până la un moment dat.

Medicamentul administrat la Suceava, altul decât cel prescris de la Iași, i-ar fi provocat bolnavului agravarea stării de sănătate, ceea ce a dus la întreruperea tratamentului oncologic.

Chema pacientul la cabinet, dar nu îi dădea tratament

Potrivit martorilor, medicul chema pacientul la cabinet, dar tot amâna începerea tratamentului, din decembrie 2021 până în martie 2022, scrie Monitorul de Suceava.

Între timp, familia pacientului ar fi aflat de la alți bolnavi de cancer pe care i-a întâlnit în spital că pentru a primi tratamentul potrivit pacientul trebuie „să dea plicul”. În aprilie 2022, disperați că tratamentul oncologic nu a fost reluat, martorul i-ar fi promis doctoriței că face un împrumut și vine cu banii, iar imediat a primit spre completare formularul de consimțământ pentru administrarea tratamentului. Medicamentul comandat a venit în aproximativ două săptămâni, însă pacientul murise.

Citeste si...  Cancerul cerebral, tratat mai rapid și mai eficient cu AI

Martorii mai spun și că pacienții discutau între ei pentru mita era condiția pentru administrarea tratamentului corespunzător și facilitarea obținerii de rețete medicale.

A cerut câte ceva de la 64 de oameni diferiți

Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022-ianuarie 2023, în mod repetat, ar fi cerut și primit diferite sume de bani (câte 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

„Banii și produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, spun procurorii.

Unul dintre cazuri iese în evidență – în 13 decembrie 2022, medicul ar fi cerut și primit de la un pacient 100 de lei. Bolnavul, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi, spunându-i că are două forme de cancer, conform Monitorul de Suceava. Pacientul ar fi pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit. Ultima sumă de bani primită, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost în după-amiaza zilei în care a fost reținută, când ar fi primit de la ruda unui pacient 200 de lei.

Mai mult decât atât, din mărturiile matorii mai reiese și faptul că în doar o săptămână din luna decembrie a anului trecut, doctorița ar fi primit mită bani și bunuri de 62 de ori.

Citeste si...  Ce zone de pe față se ridează primele?

Procurorii au vorbit și despre atitudinea pasivă pe care ar fi avut-o când pacienții sau aparținătorii îi puneau pe birou bancnote sau plicuri cu bani. Înregistrările video ar fi arătat că de fiecare dată medicul ar fi acoperit rapid, cu înscrisuri medicale, banii sau plicurile primite, iar după ce pacienții/aparținătorii părăseau cabinetul le punea în sertarul biroului, de unde le lua la sfârșitul programului.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img