Slujbă religioasă ținută de ChatGPT. Ce le-a cerut inteligența artificială credincioșilor

Sute de credincioşi au participat la o predică, susținută de inteligența artificială. Aceasta care le-a spus să nu se teamă de moarte.

Chatbot-ul ChatGPT le-a cerut credincioșilor din biserica Sf. Paul din orașul bavarez Fuerth să-L laude pe Domnul. Personificat de un avatar al unui bărbat de culoare, cu barbă, pe un ecran uriaș deasupra altarului, a început să predice celor peste trei sute de oameni care se prezentaseră vineri dimineața la o slujbă experimentală a bisericii luterane, aproape în întregime generată de AI.

„Dragi prieteni, este o onoare pentru mine să stau aici și să vă predic, ca fiind prima inteligență artificială la convenția protestanților din acest an, din Germania”, a spus avatarul cu o față inexpresivă și o voce monotonă.

Slujba de 40 de minute — inclusiv predica, rugăciunile și muzica — a fost creată de ChatGPT și Jonas Simmerlein, un teolog și filosof de la Universitatea din Viena.

„Am conceput acest serviciu, pentru că aș spune că aproximativ 98% provine de la mașinărie”, a declarat cercetătorul în vârstă de 29 de ani pentru Associated Press.

ChatGPT a ținut o slujbă cu patru avatare

Întregul serviciu a fost „condus” de patru avatare diferite pe ecran, două tinere și doi tineri.

Uneori, avatarul generat de inteligența artificială a stârnit râsete, ca atunci când folosea banalități și le-a spus credincioșilor cu o expresie ascuțită că, pentru a „ne păstra credința, trebuie să ne rugăm și să mergem la biserică în mod regulat”.

Unii oameni au filmat cu entuziasm evenimentul cu telefoanele mobile. Alții au privit mai critic și au refuzat să vorbească cu voce tare în timpul Rugăciunii Domnului.

Citeste si...  Jocurile pe calculator pot ajuta la studierea neuroplasticității creierului

Heiderose Schmidt, de 54 de ani, lucrează în IT şi a fost entuziasmată și curioasă când a început slujba. Ulterior aceasta i s-a părut din ce în ce mai dezamăgitoare.

„Nu exista inimă și suflet”, a spus ea. „Avatarurile nu prezentau deloc emoții, nu aveau limbajul corpului și vorbeau repede și monoton. Mi-a fost foarte greu să mă concentrez asupra a ceea ce spuneau”, a mai spus aceasta, conform Playtech.

 

Parteneri

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img