Slovacia urmează Polonia și trimite Ucrainei întreaga flotă de avioane de luptă MiG-29

Guvernul slovac a promis că va trimite în Ucraina întreaga flotă de avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică, devenind astfel al doilea membru NATO care a ascultat apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, după Polonia, informează Rmx.news.

Prim-ministrul Slovaciei Eduard Heger a declarat vineri, într-o conferință de presă, că guvernul său este „de partea dreaptă a istoriei” și a postat pe Twitter: „Promisiunile trebuie respectate și când Președintele Zelenski a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot posibilul. Mă bucur că și alții fac la fel.”

Mișcarea vine la o zi după ce Ministrul Apărării Naționale al Poloniei, Mariusz Błaszczak, a declarat la radioul național că a discutat cu omologul său slovac, Jaroslav Naď, despre un efort comun de consolidare a apărării ucrainene și a făcut aluzie la creare unei coaliții mai largi pentru a oferi forțelor ucrainene putere suplimentară.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ucraina a cerut inițial avioane moderne, cum ar fi Eurofighter Typhoons și F-16 fabricate în SUA, și rămâne de văzut dacă MiG-urile pe care le primește, care au acum aproximativ 30 de ani, vor fi suficiente pentru a respinge forțele ruse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat decizia, insistând că nu va descuraja Rusia să-și continue „operațiunea militară specială” și că va „aduce doar necazuri suplimentare pentru Ucraina și poporul ucrainean”.

„Desigur, în timpul operațiunii militare speciale, toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii”, a adăugat el.

Citeste si...  Ortodocşii şi greco-catolicii intră în Săptămâna Luminată. Ce semnifică fiecare zi din prima săptămână de după Învierea Domnului

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img