Slovacia | Partidul eurosceptic și anti-război al lui Robert Fico a câștigat alegerile: Vom face tot ce putem pentru a organiza negocieri în Ucraina, cât mai repede posibil

Partidul Smer-SSD, al fostului premier Robert Fico, a câștigat alegerile legislative din Slovacia, desfășurate sâmbătă, după numărarea aproape integrală a voturilor, notează BBC.

Formațiunea este creditată cu 24% dintre voturi, în timp ce pe locul doi s-a clasat partidul Progresiv Liberal, cu 17%. Pe locul trei este partidul Hlas cu 15%, în timp ce partidul Național Slovak a primit 5%.

Partidul lui Robert Fico a câștigat alegerile promițând că nu va mai acorda niciun fel de ajutor militar Ucrainei, precum și cu critici dure la adresa Uniunii Europene și a NATO. Din această cauză, dar și din cauza poziționării pro-familie, partidul este acuzat de mass-media liberală că ar fi „pro-Moscova”.

De altfel, presa a susținut din toate puterile partidul Progresiv, pe care l-a și dat drept învingător în exit-poll-urile de după scrutin.

Pentru Fico, care a negat orice legături cu Moscova, este o revenire triumfătoare la vârf, după ce a fost forțat să-și dea demisia din funcția de premier în 2018, în urma decesului jurnalistului Jan Kuciak.

Fico este unul dintre cei mai populari politicieni din istoria post-decembristă a Slovaciei, fiind premier timp de zece ani, în două mandate, între 2006 – 2010 și 2012 – 2018.

Guess who s back!

„Ghici cine s-a întors!”, a titrat premierul Ungariei, Viktor Orban, în urma anunțării rezultatelor. „Felicitări lui Robert Fico pentru victoria sa indiscutabilă în alegerile parlamentare slovace. E întotdeauna bine să lucrezi cu un patriot. Abia aștept”, a scris Orban pe X.

În primele sale declarații, Robert Fico a menționat că va face totul pentru declanșarea de negocieri pentru încheierea războiului din Ucraina.

„Noi considerăm că Ucraina este o imensă tragedie pentru noi toţi. Dacă Smer va fi însărcinat să formeze guvernul (…), vom face tot ce putem pentru a organiza negocieri de pace cât mai repede posibil”, a declarat Fico, adăugând că poziţia sa faţă de Ucraina rămâne neschimbată, adică se va opune continuării ajutorului militar pentru Kiev, nu însă şi celui umanitar.

Citeste si...  Săptămna trecută a fost finalizată modernizarea Parcului Eroilor Sanitari din Sectorul 5 al Capitalei

Guvernele liberale și progresiste anterioare au susținut militar Ucraina cu arme şi muniţii, furnizând armatei ucrainene întreaga flotă slovacă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea Slovacia, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, plus alte arme şi cantităţi substanţiale de muniţii.

Robert Fico a asigurat că „orientarea politicii externe a Slovaciei nu se va schimba, dar aceasta nu înseamnă că nu vom fi critici în unele chestiuni europene”, notează Agerpres.

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img