Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, dar balanța dintre beneficii și dezavantaje este încă instabilă. Nici medicii, nici studiile încă nu reușesc să cadă de acord asupra impactului clar asupra organismului. Un studiu publicat recent în The New England Journal of Medicine arată că o ceașcă în plus de cafea pe zi te poate face să fii mai activ și să te miști mai mult, dar și să dormi mai puțin. Iar mai puțin somn înseamnă, de fapt, și un risc mai mare pentru sănătate, de exemplu se pot declanșa palpitațiile cardiace, scrie CNN.
„Descoperirea principală este că nu există o singură consecință asupra sănătății în privința consumului de cafea, ci realitatea este mai complicată decât atât”, a spus autorul principal al studiului, dr. Gregory Marcus, cardiolog și profesor de medicină în cadrul Universității din California, San Francisco.
În zilele în care au consumat cafea, participanții au făcut în medie cu 1058 de pași mai mult decât în zilele în care nu au băut, au descoperit autorii. Dar, în zilele în care au băut cafea, somnul a fost afectat, participanții dormind cu 36 de minute mai puțin. Deci, mai multă activitate, dar mai puțină odihnă.
Consumul de cafea pare să afecteze și inima. „Oamenii cu mai multe contracții atriale premature au un risc mai mare de a dezvolta o tulburare a ritmului cardiac semnificativă din punct de vedere clinic, numită fibrilație atrială”, a adăugat Gregory Marcus. Creșterea cantității de cafea consumată pe zi a dus la o incidență cu aproximativ 50% mai mare a contracțiilor ventriculare premature, sau a PVC-urilor, în comparație cu zilele în care subiecții nu au băut cafea.
„Există, de asemenea, dovezi că la unii oameni, mai multe PVC-uri pot
duce la o slăbire a inimii sau la insuficiență cardiacă”, a adăugat medicul. „Deci, dacă cineva este îngrijorat în mod special de riscurile de insuficiență cardiacă – cum ar fi antecedente familiale – ar putea fi recomandată evitarea consumului de cafea.”
În completarea acestor concluzii, Peter Kistler, șef în cadrul secției de electrofiziologie din Spitalul Alfred din Melbourne, Australia, descrie studiul ca fiind unul important, dar acesta a avertizat că „studiul este pe termen scurt, pe voluntari sănătoși”. „Acest lucru nu oferă informații despre beneficiile pe termen lung sau efectele adverse ale consumului de cafea pe termen lung”, a spus Kistler, care nu a fost implicat în studiul menționat de CNN. „Acest studiu nu oferă informații despre impactul cafelei asupra persoanelor cu alte afecțiuni și, în general (participanții la studiu) au consumat cantități modeste de cafea.”