Într-o perioadă în care românii se confruntă cu multiple provocări economice, un nou apel la boicot a fost lansat de Călin Georgescu, care a îndemnat populația să nu mai facă cumpărături în supermarketuri, sub pretextul că aceste mari lanțuri de retail sunt controlate de „străini” și ar exploata populația.
În replică, activista Dana Hering a propus un protest civilizat, care încurajează românii să meargă la cumpărături pe 10 februarie și să susțină comerțul liber și diversitatea pieței.
Această acțiune este o reacție directă la retorica lui Georgescu, care a încercat să copieze un protest similar din Croația, unde unii cetățeni au boicotat anumite supermarketuri în semn de nemulțumire față de politicile de preț.
Însă, în loc de a accepta această „provocare”, Dana Hering susține că este momentul să demonstrăm, într-un mod organizat și pașnic, că românii nu vor să se întoarcă în trecut, într-o Românie izolaționistă și sărăcăcioasă, așa cum vrea Călin Georgescu.
„Avem, în sfârșit, posibilitatea să protestăm împotriva lui Georgescu și a așa-zisilor suveraniști într-un mod civilizat, deci hai să o facem organizat. (…) Călin Georgescu a propus boicotarea supermarketurilor pe 10 februarie, dar noi, românii care nu suntem de acord cu ideile lui, putem să răspundem printr-un act simbolic de solidaritate cu comerțul european”, a scris Dana Hering pe rețelele sociale.
Participanții sunt încurajați să meargă la cumpărături în orice supermarket
În opinia activistei, supermarketurile nu doar că asigură un număr semnificativ de locuri de muncă în România și contribuie la bugetul de stat prin taxele pe care le plătesc, dar ele sunt și un canal important pentru produsele autohtone. „Prin intermediul supermarketurilor, marfa românească ajunge în toate colțurile țării, iar acest lucru nu ar trebui subestimat de nimeni”, adaugă Hering.
De asemenea, protestul de pe 10 februarie nu este doar o acțiune de susținere a comerțului civilizat, ci și un apel la unitate. Participanții sunt încurajați să meargă la cumpărături în orice supermarket, să poarte un steguleț al Uniunii Europene sau orice alt simbol al apartenenței la UE și să își exprime sprijinul pentru valorile europene prin postări pe rețelele sociale.
De fapt, în acest context, inițiativele comerciale nu au întârziat să apară. De exemplu, Carrefour, unul dintre cei mai mari retaileri din România, a lansat o campanie de reduceri care se va desfășura între 7 februarie și 31 martie, cu discounturi semnificative la o gamă largă de produse, de la articole de băcănie și lactate, până la produse congelate și cosmetice.
În mod ironic, acest tip de campanie se suprapune exact cu ziua în care Georgescu a lansat apelul său pentru boicot, ceea ce ridică întrebarea dacă nu cumva acest „boicot” va adânci și mai mult legătura dintre români și rețelele de supermarketuri.
Dana Hering, în mod umoristic, își exprimă și opinia cu privire la sursa furiei lui Georgescu: „M-am gândit că, cel mai probabil, în Austria o fi fost angajat vânzător la supermarket, de acolo știe el mai bine cum e repartizată munca în aceste unități și ce anume își doresc clienții și că a rămas cu ceva traume, fiindcă altfel nu se poate justifica o asemenea ură”.
Este evident că acțiunile propuse de Georgescu riscă să divizeze opinia publică și să demonstreze că nu toți românii sunt dispuși să accepte o viziune retrogradă, care ne-ar izola de restul lumii. Așadar, mai mult decât un protest față de un individ sau un grup izolaționist, acest apel la cumpărături poate fi văzut ca un moment de reafirmare a apartenenței noastre la Uniunea Europeană, la comerțul liber și la o societate modernă, deschisă.
În final, Dana Hering și susținătorii săi speră că prin acest protest vor arăta că România nu are nevoie de regrese, ci de un viitor prosper și conectat la restul lumii. Așadar, 10 februarie nu este doar o zi de cumpărături, ci și un semn de unitate, de apărare a valorilor europene și de refuz al unui trecut totalitar. Și cine știe, poate că reducerile vor face ca această zi să fie mai frumoasă decât orice boicot ar fi visat vreodată Călin Georgescu.