Semn rău? După Exxon, un alt gigant american pleacă din proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Gigantul american Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acționari ai Black Sea Oil&GAS (BSOG), urmăresc asocierea cu o terță parte sau chiar vânzarea părților lor din proiectul de exploatare offshore de gaze din Marea Neagră, scrie Profit.ro.

Americanii de la Carlyle și BERD au solicitat instituțiilor abilitate din România crearea unei camere de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) și că OMV Petrom este interesată să o acceseze, vizând o potențială achiziționare a companiei. Surse din piața energiei au declarat acum pentru Profit.ro că 11 companii, printre care OMV Petrom, dar și Romgaz, au solicitat accesul în camera de date.

Nu toate cele 11 companii care au cerut accesul în camera de date sunt în mod real interesate de achiziționarea BSOG, o parte dintre acestea vizând doar o asociere sau fiind interesate doar de datele privind rezervele din zonă. Suma solicitată pentru vânzarea BSOG este de 800 de milioane de euro, susțin sursele Profit.ro. Suma de 800 milioane euro cerută pentru participația de 70% deținută de BSOG în proiectul MGM (restul aparținând Petro Ventures Resources SRL – 20% și Gas Plus Dacia SRL -10%) ridică valoarea proiectului la peste un miliard de dolari, prețul pe care Romgaz l-a plătit pentru 50% din Neptun Deep.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Reamintim că anul trecut, un alt gigant american, ExxonMobil, a vândut participația sa pentru gazele din Marea Neagră către Romgaz.

Citeste si...  DENT ESTET și MedLife, bilanț la 7 ani de leadership și dezvoltare sustenabilă în România

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img