Securitatea energetică, o problemă europeană cu soluții de la Marea Neagră

În cadrul emisiunii „Noua economie”, moderată de Adrian Măniuțiu au fost invitați George Scutaru, Președinte New Strategy Center, Radu Tudor, Jurnalist Antena 3 CNN și invitatul permanent, Daniel Apostol, Directorul General al Federației Patronale Petrol și Gaze.

Tema discuției a fost miza globală a securității la Marea Neagră. Invitații au evaluat cât este de pregătită România să ofere securitate militară proiectului Neptun Deep și au analizat cât de mult contează statutul României de membru NATO.

SCUTARU: „Statul român are o miză extraordinară în a apăra Neptun Deep. Dacă, prin absurd, s-ar întâmpla ceva și s-ar lua niște decizii care să afecteze implementarea conform calendarului, impactul ar fi deosebit de serios, nu doar asupra proiectului Neptun Deep, ci asupra tuturor proiectelor din zona economică exclusivă a Mării Negre. Vă dau un singur exemplu: s-a adoptat recent, în octombrie, legislația pentru energie eoliană offshore. Și vom vedea dezvoltări de producție de energie regenerabilă. Investitorii ar fi deosebit de sceptici să vină în zona offshore a Mării Negre. Dar, în același timp, pentru România, o dată este cel mai mare proiect energetic, dar pentru instituțiile statului este cea mai mare provocare pentru a asigura securitatea. Miza Neptun Deep nu este doar pentru România, este o miză europeană și o miză în regiune.”

TUDOR: „Am avut privilegiul, la un forum care a implicat și prezența și organizarea New Strategy Center, să-l întreb pe comandantul suprem al Forțelor Aliate, pe generalul Chris Cavoli. I-am spus: „Domnule general, putem să asigurăm securitatea Bazinului Mării Negre, având în vedere prezența navală redusă a NATO, având în vedere capabilitățile navale slabe ale României și Bulgariei, având în vedere jocurile pe care le face Turcia?”. Și mi-a spus foarte calm și foarte relaxat: „În momentul de față, eu, în calitate de comandant suprem al Forțelor Aliate, pot asigura orice fel de misiune de securitate în Bazinul Mării Negre pentru teritoriul NATO, pe baza capabilităților aeriene și terestre.”. E un răspuns care pe mine m-a liniștit. Dar, evident că nu mă mulțumește în raport cu ceea ce face Guvernul României.”

Citeste si...  ASF: Măsurile de reformare a legislaţiei din domeniul pensiilor private vizează îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere

Înregistrarea integrală a dialogului:

Articolul Securitatea energetică, o problemă europeană cu soluții de la Marea Neagră apare prima dată în Money.ro.

Cautimasina.ro