Se schimbă legea. Aparținătorii vor putea afla datele medicale ale pacienților decedați

La cererea Avocatului Poporului din Brașov, Ministerului Sănătății va modifica legea care se referă la comunicarea datelor medicale rudelor pacienților.

Se au în vedere pacienţii care, de exemplu, ajung în unităţile medicale în comă sau mor în spitale, adică cei care nu pot vorbi în numele lor.

„Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu, în temeiul art. 16 alin. (1) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, după luarea la cunoştinţă a dificultăţilor pe care rudele pacienţilor decedaţi le întâmpină în obţinerea datelor medicale privind diagnosticul, tratamentul administrat, alte informaţii medicale legate de evoluţia pacientului sub tratament, în situaţia în care pacientul a fost în imposibilitatea exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale (de exemplu, un pacient în comă, care nu se poate exprima şi nu este conştient)”, a transmis, joi, Avocatul Poporului.

Aparținătorii, ținuți în ceață de lege

Instituţia menționată mai sus precizează că a fost sesizată de-a lungul timpului cu diferite situaţii semnalate de petenţi, care au întâmpinat impedimente în ceea ce priveşte obţinerea de informaţii medicale despre rudele internate.

„Ne-au fost aduse în atenţie inclusiv cazuri în care persoanele internate au decedat fără ca aparţinătorii lor să poată lua legătura cu ei sau să obţină informaţii privind starea lor de sănătate”, au precizat reprezentanţii inastituţiei.

De exemplu, în data de 6 iunie 2022, o femeie s-a prezentat la Biroul Teritorial Braşov şi a expus faptul că a solicitat unităţii sanitare, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, comunicarea tratamentului administrat fiului său, a diagnosticului, copia Foii de Observaţie, însă i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimţământului exprimat explicit de fiul său.

Citeste si...  Nu mai lua aceste pastile! Risc major pentru sănătate. Alertă în toată Europa

Implicat într-un accident auto, pacientul a decedat

„Fiul petentei a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, judeţul Covasna, accident în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital, ulterior, în aceeaşi zi, decedând. Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opţiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc”, a precizat Avocatul Poporului.

Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia cu excepţia cazului în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

„Prin urmare, în cazul în care pacientul s-a aflat, din punct de vedere fizic, în imposibilitate de a-şi exprima acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces la informaţiile medicale cu caracter confidenţial, rudele/aparţinătorii pacientului decedat se lovesc de un refuz categoric din partea unităţii sanitare, existând doar posibilitatea ca moştenitorii să obţină pe cale judecătorească întreaga documentaţie medicală a pacientului decedat”, a mai precizat Avocatul Poporului.

Legea nu îi ia în calcul și pe cei care au decedat

Potrivit instituţiei, prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situaţia în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale.

„În acest sens, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 171 din 14 decembrie 2022, prin care a solicitat ministrului Sănătăţii să dispună luarea măsurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin inserarea unei excepţii de la dispoziţiile art. 22 din Legea nr. 46/2003, excepţie care să reglementeze situaţia în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-şi exprima consimţământul/acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii sale, cât şi după deces, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie”, a mai transmis instituţia citată.

Citeste si...  Pastila care distruge cancerul. O nouă descoperire în medicină – Studiu

Aceasta a precizat că, prin adresa înregistrată cu nr. din 27 ianuarie 2023, Ministerul Sănătăţii informează că:

   - a fost aprobată nota privind iniţierea proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului;

   - Direcţia Generală Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii a iniţiat şi a introdus pe circuitul intern de avizare proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.  

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img