Se întoarce pandemia? Cazurile de Covid-19 au explodat în SUA odată cu răspândirea noii variante EG.5

O nouă variantă a coronavirusului care produce Covid-19, numită EG.5, se răspândeşte în Statele Unite, dar şi în Irlanda, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi China, observându-se o creştere a numărului de pacienţi care se prezintă la urgenţă şi a spitalizărilor, relatează CNN.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adăugat recent EG.5 pe lista sa de variante aflate sub monitorizare.

La nivel naţional, în SUA, EG.5 a cauzat 17% din noile cazuri de Covid-19, comparativ cu 16% în care responsabilă pentru îmbolnăviri a fost varianta XBB.1.16 a coronavirusului, potrivit celor mai recente date ale Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.

EG.5 este o subdiviziune a tulpinii recombinate XBB din familia Omicron şi reprezintă o altă modificare progresivă a virusului mai degrabă decât un salt evolutiv major, aşa cum a fost tulpina originală Omicron.

În comparaţie cu părintele său, XBB.1.9.2, EG.5 are o mutaţie în plus la vârf, la poziţia 465. Această mutaţie a mai apărut în alte variante de coronavirus. Oamenii de ştiinţă nu ştiu exact ce trucuri noi îşi permite virusului să facă, dar vânătorii de variante sunt atenţi, deoarece mulţi dintre noii descendenţi ai XBB au adoptat această mutaţie, scrie CNN. Mutaţia 465 este prezentă în 35% din secvenţierile de coronavirus raportate la nivel mondial, inclusiv într-o altă secvenţă care creşte în prevalenţă în nord-estul SUA, FL.1.5.1, ceea ce sugerează că aceasta transmite un fel de avantaj evolutiv faţă de versiunile anterioare.

De asemenea, EG.5 are acum propria sa ramură, EG.5.1, care prezintă o a doua mutaţie la „coroană”. Aceasta se răspândeşte, de asemenea, rapid.

CÂT DE PERICULOASĂ ESTE NOUA VARIANTĂ?
Dr. David Ho a testat aceste variante în laboratorul său de la Universitatea Columbia pentru a vedea cât de rezistente au devenit la anticorpii pe care îi avem pentru a ne apăra împotriva lor. “Ambele sunt doar puţin mai rezistente la anticorpii neutralizanţi din corpul persoanelor infectate şi vaccinate”, a declarat pentru CNN David Ho, profesor de microbiologie şi imunologie. Din punct de vedere clinic, a spus el, aceste variante nu par să provoace simptome diferite sau mai severe decât viruşii care au venit înaintea lor.

Citeste si...  Hrana care ”înfometează” cancerul. Zahărul – primul ce trebuie eliminat din dietă

“Practic, are ceva mai multe portiţe de scăpare imunitară în comparaţie cu variantele precedente din seria XBB”, a declarat dr. Eric Topol, cardiolog la Scripps Translational Research Institute. “Are un avantaj, motiv pentru care se răspândeşte în toată lumea”, spune el.

Dincolo de SUA, EG.5 creşte rapid în Irlanda, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi China.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img