Se dau bani de la Guvern pentru mii de români. Plata se face până la data de 30 iunie

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă pentru a institui o schemă de ajutor de stat destinată compensării parţiale a pierderilor în culturile de tomate în sere și de usturoi, în lumina crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Florin Barbu a comunicat pe pagina sa de Facebook că astăzi Guvernul a făcut o schimbare semnificativă în Programul pentru Tomate și Programul pentru usturoiul românesc, ca răspuns la cererea fermierilor. Decizia a fost luată pentru a permite accesul mai rapid la finanțare, având în vedere nevoile legumicultorilor pe parcursul întregului an agricol.

O schemă de ajutor de stat a fost aprobată, beneficiind de contextul de criză generat de conflictul din Ucraina, prin care se vor aloca 1.500 de euro pe 1000 de metri pătrați pentru producătorii de tomate și aceeași sumă pentru cultivatorii de usturoi românesc.

Beneficiarii înregistrați în aceste programe vor primi restul sumei ca ajutor de minimis, după ce își vor vinde producția, respectând aceleași principii aplicate în anii precedenți.

Legumicultorii români vor beneficia și în acest an de 3000 de euro pe 1000 de metri pătrați cultivați cu tomate în sere și tot 3000 de euro pe hectar pentru cultivatorii de usturoi.

Totodată, Guvernul a aprobat continuarea Programului de susținere a producției de cartofi, prin care fiecare beneficiar va primi 200 de euro pe hectar.

De asemenea, sprijinul pentru fermierii din sectorul zootehnic va continua, fiind alocate astăzi 390 de milioane de lei pentru subvenționarea costurilor cu menținerea registrelor genealogice și determinarea calității genetice a animalelor.

În cadrul acestor măsuri, se pot califica întreprinderile care activează în domeniul producției primare de plante agricole, inclusiv cultivatorii de tomate în sere și de usturoi.

Citeste si...  Vizita regelui Charles în România. Avionul suveranului britanic a aterizat pe Aeroportul Băneasa

Termenul limită pentru depunerea cererilor și a documentelor justificative este 12 aprilie 2024 pentru cultura de tomate în sere și 19 aprilie 2024 pentru cultura de usturoi.

Plățile reprezentând ajutorul de stat vor fi efectuate până la data de 30 iunie 2024, iar verificările în teren vor fi efectuate de echipe mixte format din reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene și Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și vor viza verificarea suprafețelor cultivate și menținute.

În cazul în care suma totală alocată pentru plată depășește resursele financiare disponibile, suma aferentă fiecărui beneficiar va fi ajustată proporțional.

Articolul Se dau bani de la Guvern pentru mii de români. Plata se face până la data de 30 iunie apare prima dată în Money.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img