Se dă drumul la cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est, situat în judeţul Argeş. Investiţie făcută de companii israeliene

Parcul fotovoltaic de la Rătești din județul Argeș, proprietatea a două companii israeliene, va fi oficial inaugurat la data de 31 octombrie, conform unei invitații transmise presei.

Cu așteptări ridicate pentru inaugurare în acest an, parcul fotovoltaic de la Rătești reprezintă cea mai mare investiție în energie regenerabilă care va deveni operațională în România în 2023. Vizibil de pe autostrada București-Pitești, parcul cu o capacitate de 153 MW se va poziționa drept cel mai mare parc fotovoltaic funcțional din țară după lansare. Conform descrierii Asociației Române pentru Energie Fotovoltaică (RPIA), la momentul începerii operațiunilor, Rătești va deveni și cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est.

Investiția totală în proiect, estimată inițial la aproximativ 98 de milioane de euro, ar putea să fi crescut între timp. Parcul a fost dezvoltat în final de două firme israeliene, Econery și Nofar, cunoscute pentru activitatea lor prolifică în producția de energie regenerabilă în România. Econergy gestionează un portofoliu de proiecte, în diverse etape de execuție, cu o capacitate totală de 2.200 MW în țară, acoperind segmentele fotovoltaic și eolian. Recent, au obținut aviz tehnic de racordare (ATR) pentru un viitor parc fotovoltaic în Niculești, județul Dâmbovița, cu o capacitate proiectată de 177 MW.

Inițial, primul investitor care a demarat proiectul cu o capacitate de 153 MW pe aproximativ 160 de hectare a fost Portland Trust, un important dezvoltator imobiliar din România. În 2020, acesta a obținut avizul tehnic de racordare de la Transelectrica, iar în anul următor a scos proiectul la vânzare.

Deși existau informații că Hidroelectrica era interesată de achiziționarea parcului, Consiliul de Supraveghere al companiei de stat nu a acordat aprobarea finală, presupusul motiv fiind expunerea la un risc considerat prea mare în ceea ce privește proiectul fotovoltaic, un domeniu de afaceri în care Hidroelectrica nu avea experiență.

Citeste si...  O mașină a luat foc pe Drumul Expres, în zona Balș (VIDEO)

Astfel, în 2021, Portland Trust a vândut proiectul celor două companii israeliene, Econergy și Nofar Energy, în luna august.

Conform datelor furnizate de Agenția de Reglementare Energetică, la momentul actual, capacitatea totală instalată în domeniul fotovoltaic în România se ridică la 1.527 MW, potrivit e-nergia.ro

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img