S-a furat bustul de la mormântul Amiralului Vasile, din cimitirul Bellu

Bustul fondatorului Observatorului Astronomic București, Amiral Vasile Urseanu, a fost furat din Cimitirul Bellu. Muzeul Cimitirul Bellu a anunțat furtul și a demarat investigații pentru prinderea hoților. Născut în 1848 și decedat în 1926, Amiral Vasile Urseanu a fost erou în Războiul de Independență și un personaj important pentru Marina Română. Pasionat de astronomie, a fondat Observatorul Astronomic București care îi poartă numele: „Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu”.

„Marina, dragii mei, nu se face numai pe apă. Observaţiile asupra cerului trebuiesc făcute şi pe uscat. Studiul astrelor a devenit o a doua mea pasiune, după marină. După cum vedeţi, mi‑am construit casa în formă de yacht, cu cupolă de observator, ca în acelaşi timp, când fac observaţii cu luneta pe bolta cerească, să am senzaţia că plutesc şi pe mare!”, obișnuia să spună Amiralul Vasile Urseanu, conform contemporanul.ro.

Muzeul Cimitirul Bellu a anunțat că bustul Amiralului Vasile Urseanu a fost furat prin intermediul unei postări pe Facebook pe 28 ianuarie 2023.

„Mai jos este bustul de la mormântul sau din cimitirul nostru. A rămas doar o tristă amintire deoarece am fost anunțați că ar fi fost furat de curând. Vom investiga ce s-a întâmplat”.

Reprezentanții Muzeului Cimitirul Bellu au adresat un mesaj vizitatorilor cimitirului prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook:

„Vă rugăm să fiți atenți ori de câte ori mergeți prin cimitir, iar în cazul în care vedeți persoane care sustrag lucruri, fie ele cât de mici, anuntați paza. Arta din cimitir nu este doar a cimitirului sau a rudelor. Este a noastră, a tuturor, deoarece este parte din patrimoniul național.
Nu fiți pasivi!”

Citeste mai mult pe: Gazeta de București.

Citeste si...  Ce se întâmplă cu examenul de Bacalaureat. Greva continuă. Propunerea Guvernului a fost respinsă

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img