Rusia afirmă că dacă avioane F-16 folosite de Ucraina decolează de pe teritoriul României, Moscova va considera că România participă la conflict și va lua măsuri

Ambasada Federaţiei Ruse în România a transmis, miercuri, prin intermediul reţelelor sociale, „poziţia Federaţiei Ruse cu privire la avioanele F-16 transferate Ucrainei de către NATO”, în care coroborează o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, cu un comentariu prezentat de delegaţia rusă la o reuniune a OSCE, din care reiese că Moscova ameninţă deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 ce vor decola de pe teritoriul României, scrie News.ro.

Recent, purtătoarea de cuvânt al MAE Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că „ţinând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”. Astăzi, 13 decembrie, în cadrul şedinţei plenare a OSCE, şeful delegaţiei ruse la Viena pentru securitatea militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menţionate mai sus va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate” – arată Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

România a inaugurat luna trecută la Baza Aeriană 86 Feteşti un centru european de instruire pentru pilotarea aeronavelor F-16. Acesta va pregăti piloţi români pentru operarea aeronavelor F-16 care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene ale României, dar şi piloţi din aviaţii aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina.

„Statele Unite ale Americii şi sateliţii săi continuă să genereze ameninţări la adresa securităţii la frontierele noastre vestice. Natura agresivă a politicii lor nu mai este ascunsă în spatele formulării unor doctrine militare exclusiv defensive. În doctrinele naţionale şi de coaliţie ale statelor NATO, se consolidează pretenţiile de dominaţie globală şi regională, care urmează să fie obţinute prin utilizarea forţei militare”, a declarat Konstantin Gavrilov.

Citeste si...  Anatol Șalaru susține că România va desfășura sisteme de apărare antiaeriană în Republica Moldova: Acum se instalează radare foarte moderne, puternice, care vor fi integrate în întregul sistem românesc

„Am auzit deja comentarii potrivit cărora, în condiţiile unei distrugeri semnificative a structurii aerodromurilor ucrainene, avioanele de luptă tactice F-16 transferate forţelor armate ucrainene pot efectua ieşiri din bazele aeriene din Polonia, România şi Slovacia. Avertizăm cu tărie că utilizarea acestor avioane de luptă de pe teritoriul acestor state membre NATO va fi considerată de Moscova ca o participare a acestora la conflictul din Ucraina şi va forţa Rusia să riposteze” – a continuat diplomatul rus.

„Se ajunge în punctul în care Statele Unite au început deja să manipuleze în mod deschis subiectul unei confruntări între armatele a două puteri nucleare. Aşa credeţi că ar trebui să fie asigurată securitatea internaţională?” – a întrebat retoric trimisul rus, aducând astfel în discuţie subiectul ameninţării nucleare la care Moscova recurge periodic.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img