Rusia a acuzat din nou SUA: Washingtonul a distrus „cadrul juridic”

Rivalitatea celor două mari puteri mondiale, Rusia și SUA, a devenit și mai pregnantă de când Moscova a atacat nejustificat Ucraina la 24 februarie 2022. Așadar, Rusia acuză SUA că a încălcat tratatul START, iar reacția SUA nu a întârziat să apară.

Administraţia lui Vladimir Putin avertizează că aplicarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic este afectată de politicile SUA şi de obiectivul învingerii „strategice” a Rusiei în Ucraina, în contextul acuzaţiilor Washingtonului la adresa Moscovei, conform presei internaționale.

Rusia, deranjată de sprijinul SUA față de Ucraina. Reamintim că Tratatul START a fost semnat în realităţi politice fundamental diferite şi făcea parte dintr-un proces politic cu caracter complet diferit. Atragem din nou atenţia asupra faptului că politica agresivă a Washingtonului cu obiectivul declarat în mod deschis de a aplica o «înfrângere strategică» Rusiei în Ucraina, unde volumul de armament livrat este în creştere şi unde sunt trimişi instructori, mercenari şi militari din Statele Unite şi din alte naţiuni membre NATO, precum şi confruntarea din toate domeniile de interacţiune interstatală bilaterală practicată de actuala Administraţie americană fac imposibilă gestionarea afacerilor în mod normal.”, a anunţat, miercuri, 8 februarie, Ministerul rus de Externe, relatează cotidianului Le Monde.

Rusia susține că SUA a distrus cadrul juridic de aplicare a tratatului

Așadar, administraţia de la Kremlin a reafirmat că Washingtonul a distrus „cadrul juridic” de aplicare a Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START). În urmă cu o săptămână, Rusia a respins criticile prezentate de SUA privind refuzul inspecţiilor reciproce la baze strategice.

„Observăm că, în realitate, Statele Unite au distrus cadrul juridic pentru controlul armamentului şi menţinerea securităţii. Este o situaţie tristă. Totuşi, considerăm că menţinerea Tratatului Noul START este foarte importantă.”, a precizat săptămâna trecută Dmitri Peskov, Secretarul de Presă al Kremlinului.

Citeste si...  Rusia a încercat fără succes să distrugă un sistem de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina cu o rachetă hipersonică

Reacția SUA: Rusia nu s-a conformat obligațiilor

De asemenea, Statele Unite au acuzat Rusia că nu se conformează obligaţiilor asumate prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), anulând inspecţiile pe bază de reciprocitate în baze militare, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Occident şi Moscova.

„Refuzul Rusiei de a facilita activităţile de inspectare împiedică Statele Unite să exercite drepturi importante în virtutea Tratatului Noul START şi ameninţă viabilitatea controlului nuclear între SUA şi Rusia. Rusia nu s-a conformat nici obligaţiei din Tratatul Noul START de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale în termenul prevăzut.”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img