Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat miercuri, 12 februarie, că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva urmează să fie reorganizată de la nivel central până la structurile inferioare. Ministrul a subliniat că această schimbare este necesară pentru a elimina inechitățile și privilegiile existente în cadrul regiei, printre care și sumele considerabile primite de unii angajați la pensionare.
Reorganizare de amploare la Romsilva
„Am cerut sindicaliştilor să aducă la aceste discuţii și pădurari, nu doar pe cei care stau în birouri, ci mai ales pe cei care lucrează în pădure în fiecare zi. Impresia mea este că atât pădurarii, cât și reprezentanţii sindicatelor au înţeles că așa nu mai putem continua”, a declarat Fechet, potrivit Agerpres.
Ministrul a recunoscut dreptul la protest al angajaților Romsilva, dar a făcut un apel către aceștia să nu se lase manipulați sau aduși cu forța la manifestații. În plus, a reiterat că reorganizarea regiei va continua, chiar dacă acest proces provoacă îngrijorare în rândul celor care își vor pierde beneficiile.
„Reorganizarea Romsilva este valabilă. Romsilva va fi reorganizată, de la structura centrală şi până jos, chiar dacă asta îi îngrijorează foarte tare pe cei care îşi vor pierde beneficiile”, a afirmat ministrul.
Eliminarea beneficiilor controversate
Una dintre măsurile anunțate de Fechet este eliminarea unor avantaje financiare exagerate primite de angajații regiei la pensionare. Conform acestuia, modificarea unei Hotărâri de Guvern va elimina astfel de practici.
„Am anunţat structurile sindicale că urmează să propun o modificare a statutului personal silvic, o modificare a Hotărârii de Guvern prin care este organizată Regia Naţională a Pădurilor, pentru a elimina aceste inechităţi. Să ne asigurăm că nimeni nu mai pleacă acasă cu 100.000 de euro la pensionare”, a declarat Fechet.
Ministrul a menționat că va solicita eliminarea prevederilor care permit astfel de plăți și că viitoarele criterii de organizare a direcțiilor silvice vor fi legate strict de suprafața de pădure administrată și de eficiența managementului.
Un demers pentru întregul sector silvic
Fechet a subliniat că această reformă nu vizează doar cei 14.000 de angajați ai Romsilva, ci și întreaga industrie forestieră din România.
„Le-am explicat colegilor că demersul pe care îl fac este unul pentru pădure, pentru silvicultură, pentru sectorul silvic și nu doar pentru cei 14.000 de angajaţi ai Regiei. Mă gândesc și la cei peste 100.000 de angajați care activează în industria prelucrătoare, la fabricile de mobilă, la alte tipuri de fabrici care sunt direct conectate la modul în care administrăm fondul forestier național. Eu cred că au înțeles. Cel puțin asta e impresia pe care mi-au lăsat-o mie”, a mai spus Fechet.
Protestele sindicaliștilor
Pe fondul acestor anunțuri, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat miercuri un protest în fața Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, desfășurat între orele 10:00 și 13:00. În același timp, angajații din silvicultură au inițiat o grevă de avertisment la locurile de muncă, fără întreruperea activității.
Sindicatele susțin că acest protest a fost organizat „în semn de protest faţă de campania de denigrare susţinută de Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor împotriva Romsilva şi a celor 14.000 de salariaţi ai săi, aflaţi în slujba pădurilor României”.
Rămâne de văzut cum vor evolua negocierile dintre Ministerul Mediului și sindicatele din silvicultură, în contextul reformei anunțate de autorități.