Românii, tot mai vulnerabili financiar în fața situațiilor neprevăzute. Suma necesară în caz de accident sau boală

Finanțele românilor sunt din ce în ce mai vulnerabile în fața situațiilor neprevăzute, cum ar fi accidentele, bolile sau decesele.

Conform unui studiu realizat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), o familie are nevoie de aproximativ 154.000 de lei pentru a-și menține nivelul de trai în cazul unui astfel de eveniment neprevăzut.

Această sumă a crescut cu 17% față de anul trecut, ceea ce subliniază crețterea riscurilor financiare la care sunt expuse gospodăriile.

Un deficit financiar alarmant

Datele UNSAR evidențiază faptul că românii nu dispun de resursele necesare pentru a face față unor situații neprevăzute. Deficitul total dintre sumele de care ar avea nevoie și cele disponibile depășește 791 de miliarde de lei (aproximativ 160 de miliarde de euro). Acest decalaj semnificativ reflectă vulnerabilitatea financiară a populației și necesitatea unor soluții viabile pentru diminuarea acestuia.

Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR, subliniază, potrivit ProTV importanța unor măsuri proactive pentru reducerea acestui deficit de protecție financiară: “Într-un context economic și social marcat de tot mai multe vulnerabilități, este esențial să ne concentrăm pe măsuri proactive. Asigurările de viață pot contribui semnificativ la diminuarea dezechilibrelor sociale și la reducerea dependenței populației de sistemul public de asistență socială. O politicare de susținere din partea statului, prin stimulente fiscale, cu un impact minim asupra bugetului public, poate avea beneficii considerabile pentru siguranța financiară a tuturor românilor”.

Interesul românilor pentru asigurări de viață, în creștere

Deși românii sunt expuși unor riscuri financiare considerabile, există semnale pozitive privind creșterea gradului de conștientizare asupra importanței protecției financiare. Potrivit datelor UNSAR, segmentul asigurărilor de viață a înregistrat o creștere de 13%, indicând că tot mai multe persoane iau măsuri pentru a-și proteja financiar familiile.

Citeste si...  Vine prăpădul după Revelion. Temperaturile o iau razna și vremea se schimbă complet

Roxana Băluță, specialist în Asigurări de Viață și Sănătate & Coordonator Programe UNSAR, consideră că adâncirea deficitului de protecție financiară accentuează nevoia de parteneriate strategice: “Adâncirea deficitului de protecție, chiar și în aceste condiții, evidențiază nevoia de parteneriate de lungă durată între mediul privat, ONG-uri, reprezentanți ai societății civile și autorități publice, pentru a ameliora riscurile financiare la care este expusă populația și a crește sustenabil gradul de bunăstare al românilor”.