Ambalaje cu garanție
La șapte luni de la debutul sistemului prin care românii plătesc o garanție la achiziția băuturilor, consumatorii au returnat 350 de milioane de ambalaje SGR, cu 41% mai mult comparativ cu luna mai, scrie Economica. Rata de colectare a fost de 50% în iunie. Doar jumătate dintre retaileri acceptă ambalajele cu sigla SGR.
În cele șapte luni de la implementare a Sistemului de Garanție-Returnare au fost returnate în total 862 de milioane de ambalaje SGR, iar RetuRO a predat reciclatorilor 49.000 de tone de ambalaje, ceea ce reprezintă aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate și colectate de la consumatori. Peste 2,7 de miliarde de ambalaje SGR au fost puse pe piață până la sfârșitul lunii iunie.
Consumatorii au la dispoziție 4.000 de RVM-uri (automate de colectare a ambalajelor SGR) ale retailerilor însă nu toți comercianții s-au înregistrat în sistem și pot să accepte ambalaje cu sigla SGR sau să returneze banii. Din datele RetuRO, în prezent, 75.000 de operatori economici sunt înscriși în SGR. Jumătate dintre aceștia au semnat deja contractele cu RetuRO și pot organiza puncte de returnare.
Ambalajele sunt transportate cu peste 1.000 de mijloace de transport care efectuează zilnic 2.000 de curse. Acestea sunt duse de la punctele de colectare la cele cinci centre regionale RetuRO de numărare și sortare operaționale în România, și anume: în județele Bacău (Nicolae Bălcescu), Brașov (Brașov), Cluj (Bonțida), Ilfov (Otopeni) și Timiș (Giarmata). Acestea, împreună cu centrele pe care RetuRO le operează cu parteneri în mai multe zone ale țării, pot procesa, cumulat, aproape 6 miliarde de ambalaje anual.
Până la sfârșitul acestui an, RetuRO va mai deschide alte cinci centre regionale în județele Dolj, Prahova, Suceava, Bihor și Constanța unde vor lucra peste 500 de persoane.
„Consumatorii au deprins obiceiul de a returna către comercianți recipientele de băuturi folosite, ceea ce ne bucură foarte mult. SGR produce efectele așteptate, iar noi avem parte de sprijinul tuturor partenerilor implicați în sistem – autorități, producători, comercianți. În momentul de față, ne concentrăm pe atingerea obiectivului programului, cel de a contribui la creșterea ratei de reciclare în România, precum și de a avea un mediu mai curat. Sistemul de Garanție-Returnare din România este un proces complex, fiind cel mai mare sistem complet integrat la nivel global și al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania. Era de așteptat să întâmpinăm și provocări, capitol la care observăm experiențe similare cu cele ale celorlalte țări care au introdus sistemul. Este nevoie de aproximativ 18 luni pentru ca un astfel de sistem să ajungă la maturitate”, declară Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.
Articolul Românii au returnat 350 de milioane de ambalaje cu garanție apare prima dată în Money.ro.