Rata inflației
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 2,8% în iulie 2024, în creștere de la 2,6% în iunie, arată datele Eurostat, biroul statistic al UE. Cu un an înainte, rata era de 6,1%. Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (5,8%), Belgia (5,4%) și Ungaria (4,1%), țara noastră revenind astfel pe primul loc în acest nedorit clasament.
România înregistrase în iunie a doua cea mai mare rată a inflației după Belgia, după cinci luni la rând în care a fost ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar.
În iulie, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1,0%). Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (5,8%), Belgia (5,4%) și Ungaria (4,1%). Comparativ cu iunie 2024, inflația anuală a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru și a crescut în paisprezece.
În iulie 2024, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,82 puncte procentuale, pp), urmată de alimente, alcool și tutun (+0,45 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,19 pp) și energie (+0,12 pp).
România rămâne țara cu cea mai mare rată anuală a inflației.
Rata anuală a inflației a urcat, în luna iulie, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%.
Este pentru prima dată din luna ianuarie când inflația revine pe creștere. Amintim că de la 1 iulie s-a scumpit plinul de carburant, din cauza majorării accizelor, iar facturile la gaze s-au majorat, după ce Autoritatea de Reglementare a majorat tarifele reglementate de distribuție.
Articolul România, țara cu cea mai mare inflație din UE în luna iulie apare prima dată în Money.ro.