România își DUBLEAZĂ capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina. Anunțul ministrului Sorin Grindeanu, în prezența ambasadorului SUA la București

În perioada următoare, vor fi luate măsuri pentru a fi crescută capacitatea de tranzit prin România a cerealelor ucrainene de la 2 la 4 milioane de tone în fiecare lună, a declarat ministrul Transporturilor şi al Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova şi României au discutat vineri, la Galaţi, despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu:

„Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainiene în contextul atacurilor pe care dumneavoastră le ştiţi din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene de la Reni şi Ismail. În cadrul acestor întâlniri, am subliniat importanţa rutelor de transport româneşti terestre, pe cale ferată, dar şi navale pentru menţinerea unui flux continuu pentru exporturile şi importurile din Ucraina. Din perspectiva transportului pe Dunăre, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm capacitatea acestei rute”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, notează Agerpres.

Potrivit acestuia, România își propune creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, astfel încât de la peste 2 milioane de tone, cât este în prezent tranzitul lunar, să se ajungă la 4 milioane de tone, lunar.

„Statele Unite sunt recunoscătoare României pentru găzduirea acestor discuţii importante şi pentru tot cea făcut în sprijinul Ucrainei”, a subliniat ambasadorul Kathleen Kavalec.

La conferinţa de presă pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul culoarelor de solidaritate UE – Ucraina au participat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, Jim O’Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska – director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

Citeste si...  Continuă curățenia generală în Sectorul 6. Se va face curățenie în cartierele în Militari și Drumul Taberei

Reamintim că Polonia a solicitat Comisiei Europene un miliard de euro pentru investiţiile necesare a fi făcute în infrastructură, astfel încât Varşovia să poată majora tranzitul de cereale şi alte produse agro-alimentare ucrainene, după cum a relatat R3media.

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img