România, în topul țărilor pentru investiții în energie regenerabilă

Investiții în energie regenerabilă

În pofida creșterii investițiilor de anul trecut, de 1.800 de miliarde de dolari în energie verde, inclusiv 660 de miliarde de dolari în energii regenerabile, investițiile rămân sub nivelul necesar pentru a îndeplini obiectivul COP28 de triplare a capacității de energie regenerabilă până în 2030, notează Economedia. Blocajul rețelelor și costurile ridicate de capital ar putea să întârzie progresul, chiar atunci când este mai mare nevoia de o accelerare, potrivit celui mai recent studiu EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 63).

Stocarea energiei, inclusiv sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS), poate juca un rol esențial în depășirea provocării legate de blocajul rețelelor, care a atins acum proporții acute pe multe piețe mature. Această ediție a RECAI analizează îndeaproape BESS, explorând modul în care acesta poate oferi oportunități profitabile pentru investitorii exigenți.

Mihai Drăghici, EY România: „România a urcat trei poziții în topul global realizat de EY, ajungând pe locul 36, mulțumită programelor de finanțare anunțate și legislației privind energia eoliană offshore. Există un potențial semnificativ de creștere în continuare, prin obținerea certificării europene a garanțiilor de origine și facilitarea stocării energiei în baterii, aspecte care ar putea contribui la o clasare și mai bună în edițiile viitoare ale raportului.”

Noul clasament EY privind stocarea în baterii evidențiază principalele piețe pentru investiții

Pe măsură ce energiile regenerabile proliferează și electrificarea crește, BESS va juca un rol esențial într-un sistem energetic dinamic, uniformizând vârfurile de cerere și ofertă și contribuind la amânarea costurilor de extindere și modernizare a rețelelor. Statele Unite, susținute de un credit fiscal de 30%, în temeiul Legii privind reducerea inflației, ocupă primul loc în noul clasament EY al celor mai atractive piețe din lume pentru investițiile în BESS. China, cu un sprijin guvernamental puternic, subvenții și planuri de reducere a costurilor BESS cu 30% până în 2025, se află pe locul al doilea, la mică distanță. Urmează Marea Britanie pe locul al treilea, cu o concepție sofisticată a pieței energetice și o nouă lege a energiei care clasifică BESS ca activ de producție. Se preconizează o creștere de patru ori a implementării BESS la nivel mondial între 2023 și 2030, ajungând la 572 GW/1.848 GWh.

Citeste si...  Răspunsul Ungariei la acuzația Ucrainei că n-o ajută în războiul contra Rusiei: În 1956 ne-a invadat Armata Roșie și nu a venit nimeni să ne ajute / Europa a fost confortabilă cu ideea ca statele din Est să fie ocupate de comuniști

Primele poziții în indexul RECAI sunt păstrate de piețele mature

În această ediție a indexului RECAI, primele locuri sunt păstrate de SUA (poziția 1), China (poziția 2) și Germania (poziția 3), unde investitorii sunt atrași atât de cererea clară de energie regenerabilă, cât și de valoarea stabilită pentru proiecte. Constrângerile generate de rețele din Spania (locul 12) au făcut ca piața să iasă din top 10, iar Canada (locul 9) și Japonia (locul 10) au intrat în top 10, datorită intenției clare de a maximiza potențialul eolian offshore. Printre cele mai importante evoluții în index se numără Belgia, care a urcat patru poziții, ajungând pe locul 17, deoarece intenționează să își tripleze capacitatea eoliană offshore până în 2040. Argentina, care se află acum pe locul 26, în urcare cu trei poziții datorită angajamentului noului guvern de a redinamiza economia. Modificările aduse tarifelor de alimentare cu energie solară au făcut ca Vietnamul (poziția 39) să coboare șase locuri.

Țări cu economii de dimensiuni mai reduse devin alternative atractive pentru investitori

În indicele normalizat, Danemarca se menține pe primul loc. Grecia (+1), Chile (+2) și Finlanda (+3) urcă în clasamentul economiilor mai mici pe locurile 2, 3 și, respectiv 7, datorită unor planuri ambițioase de tranziție energetică și unor stimulente guvernamentale atractive. Grecia și-a dublat capacitatea de energie regenerabilă în ultimii patru ani, sectorul energiei regenerabile din Chile urmează să se dubleze în următorul deceniu, iar Finlanda și-a stabilit obiective ambițioase, pentru a deveni prima economie europeană cu emisii negative de dioxid de carbon, creând noi oportunități pentru potențialii investitori.

Citeste si...  Taxele şi impozitele locale, majorate în 2025, în București

Articolul România, în topul țărilor pentru investiții în energie regenerabilă apare prima dată în Money.ro.

Cautimasina.ro